Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να θριαμβολογεί για την υπέρβαση του στόχου για τα έσοδα του Σεπτεμβρίου, κατά 809 εκατ. ευρώ, όλοι όμως γνωρίζουν πως αυτό επιτεύχθηκε μέσω της υπερφορολόγησης, των κατασχέσεων και όλων των άλλων μέτρων που έχουν εξαφανίσει το όποιο εισόδημα των πολιτών.
Την ίδια στιγμή, στην εφορία της Αλεξανδρούπολης, οι κατασχέσεις συνεχίζονται κανονικά. Όπως όμως αναφέρουν πηγές του alexpoli.gr, το τελευταίο διάστημα, μοιάζει ‘κάτι να κινείται’ στο θέμα της ρευστότητας και των οικονομικών συναλλαγών, αφού όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι, έχοντας τακτοποιήσει τις οφειλές τους, λαμβάνουν την πολυπόθητη φορολογική ενημερότητα, ενώ απευθύνονται στην εφορία και για περιπτώσεις αγοραπωλησιών, οι οποίες επίσης, σιγά-σιγά, επανέρχονται στο προσκήνιο.
Φυσικά, αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι ο κανόνας, είναι όμως μία μικρή, θετική εξέλιξη, μπροστά στον οικονομικό μαρασμό των τελευταίων ετών. Ο χρόνος θα δείξει αν μιλάμε για μία κανονική τάση, ή για ένα συγκυριακό φαινόμενο.
Ζητήσαμε από τη βουλευτή Έβρου του Σύριζα Νατάσα Γκαρά να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Η κ. Γκαρά δήλωσε στο alexpoli.gr
“Η αλλαγή προσήμου στην εργασία, στην οικονομία, στην καθημερινότητά μας θέλουμε από τάση να γίνει η πραγματικότητα που θα ζούμε όλοι. Οι αριθμοί συμφωνούν, ακόμα και οι επικριτές μας (ΔΝΤ) ότι στο τέλος του 2016 και σίγουρα το 2017, η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση. Έχουμε ξεκάθαρο δρόμο και σχέδιο να βγούμε από την κρίση. Ο δρόμος αυτός δεν είναι εύκολος και γρήγορος. Σε προτεραιότητα είναι θεσμικές αλλαγές προκειμένου να στηθεί ένα κράτος με εκσυγχρονισμό, αξιοκρατία και διαφάνεια και παράλληλα, εμπροσθοβαρώς να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και την έναρξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Παράλληλα, σημαντική η συμβολή στη ρύθμιση κόκκινων δανείων, αλλά και χρεών των επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Επίσης, απαιτείται η επαναθεμελίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος. Η φορολογία είναι υψηλή, ωστόσο συνεχώς γίνονται αναμορφώσεις για να ελαφρυνθούν τα πιο αδύναμα στρώματα και να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι αυξάνονται τα έσοδα στα ταμεία του κράτους από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ήδη το νέο ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός νόμος υλοποιούνται με στόχους την εργασία, το πραγματικό προϊόν και την αποκέντρωση της ανάπτυξης. Αλλά για να κρατηθεί η κοινωνία όρθια έχουμε την υποχρέωση να υλοποιούμε παράλληλα δράσεις ανθρωπιστικής κρίσης, προστασίας, κοινωνικού εισοδήματος, προστασίας της α΄ κατοικίας, διευκολύνσεις, ρύθμισης δόσεων εφορίας, ταμείων και ΔΕΗ. Ο σχεδιασμός και οι ενέργειές μας επικεντρώνονται στην ενίσχυση της κοινωνίας και της αγοράς, ώστε το 2017 να είναι η χρονιά που θα αλλάξει το πρόσημο της ύφεσης προς αναπτυξιακή προοπτική.”