Αλεξανδρούπολη: Στον «αέρα» 20 εργαζόμενοι στην Κοινωνική Δομή Αντιμετώπισης της Φτώχειας

gnomh-orange-grayΧωρίς δουλειά κινδυνεύουν να μείνουν από την 1η Νοεμβρίου και μετά περίπου 800 εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές φτώχειας σε όλη την Ελλάδα, αφού οι συμβάσεις τους δεν θα ανανεωθούν. Στην Αλεξανδρούπολη, περίπου 20 άτομα οδηγούνται στην ανεργία, όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Έβρου.

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας (κοινωνικά συσσίτια, φαρμακεία, παντοπωλεία, υπνωτήρια αστέγων, τράπεζες χρόνου και γραφεία διαμεσολάβησης), παραμένουν απλήρωτοι επί πέντε μήνες και δηλώνουν ότι η αντικατάστασή τους ενδεχομένως να υποκρύπτει και πολιτική σκοπιμότητα. Επισημαίνουν δε, ότι οι «κοινωνικοί και οικονομικοί επιστήμονες που πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους αμείβονται σήμερα με βασικό μισθό, ενώ στις νέες κοινωνικές δομές που θα προκηρυχθούν επί Θεανώς Φωτίου, ένας υπάλληλος καθαριότητας πρόκειται να αμείβεται με 1.100 ευρώ μικτά, δηλαδή με μισθό ως και διπλάσιο από αυτό των προς αποχώρηση επιστημόνων».

Οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας κάνουν λόγο «για πρωτοφανή χυδαιότητα και πολιτικές σκοπιμότητες από την πλευρά της Αναπληρώτριας Υπουργού». Τονίζουν ότι ανάμεσα σε όσους πρόκειται να απολυθούν είναι οι μάγειρες που έφτιαχναν «ντομάτες γεμιστές» στα κοινωνικά συσσίτια για χιλιάδες απόρους, καθώς και εκατοντάδες νέοι επιστήμονες όπως κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι και οικονομολόγοι.

Τι απαντά το υπουργείο

Από την άλλη, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «οι νέες προσλήψεις προσωπικού που θα στελεχώσει τις δομές θα γίνουν από τους Δήμους, με όρους ΑΣΕΠ, όπως προβλέπει ο νόμος, επομένως κάθε αναφορά σε πολιτικές σκοπιμότητες στη διαδικασία αυτή είναι προφανώς κακόβουλη και απολύτως αβάσιμη. Οι ήδη εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν λόγω της εμπειρίας τους με πολύ υψηλά μόρια». Ουσιαστικά πρόκειται για μια μετάβαση από τις Δομές Φτώχειας του ΕΣΠΑ 2007-2013, που έληξε η λειτουργία τους τον Σεπτέμβρη του 2015, στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας «η κυβέρνηση, με εθνικούς πόρους, (15 εκατ. ευρώ), έχει καλύψει το κενό από 1/10/2015 μέχρι σήμερα, καταβάλλοντας τους μισθούς των εργαζόμενων και τα λειτουργικά έξοδα, ενώ τα παρεχόμενα προϊόντα καλύπτονται από τους Δήμους και την τοπική κοινωνία». Επισημαίνεται ότι δεν έμειναν και δεν θα μείνουν ποτέ ακάλυπτοι οι ωφελούμενοι των δομών αυτών. Οι νέες δομές φτώχειας και τα Κέντρα Κοινότητας (συνολικά 450 δομές, έναντι των 168 που υπάρχουν σήμερα), με 1400 θέσεις εργασίας έναντι των 700 σημερινών, σχεδιάστηκαν από τον Οκτώβριο του 2015 σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους και θα χρηματοδοτηθούν με περίπου 100 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.

Καταγγελία από το Εργατικό Κέντρο Έβρου

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Έβρου καταγγέλλει την απαράδεκτη πρακτική και τακτική της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να βάζει Λουκέτο στις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχιας. Νέοι άνεργοι και άποροι αβοήθητοι! Να χαρούμε κυβέρνηση Αριστεράς, που τα έχει όλα να λειτουργούν στον αέρα και χρεώνεται συνεχώς με απολύσεις!

256 Δομές Φτώχιας σε ολόκληρη την χώρα κλείνουν με προσωρινή απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, επειδή έληξε η χρηματοδότησή τους και εντάσσονται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία όμως δεν έχουν ξεκινήσει να δέχονται τις Δομές. Μεταξύ αυτών και η Κοινωνική Δομή Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχιας στην Αλεξανδρούπολη που απασχολεί 20 εργαζόμενους.

Η αναστάτωση είναι μεγάλη. Χιλιάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο και 118.000 άτομα που εξυπηρετούσαν οι δομές του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ (λέμε τώρα) κράτους, μένουν ξεκρέμαστοι από κάθε βοήθεια επιβίωσης!

Η υπουργός κα. Φωτίου έστειλε την δυσάρεστη είδηση, ότι οι Δομές Φτώχειας θα δουλεύουν μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2016 και μετά κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα ξαναλειτουργήσουν.

Σύμφωνα με το έγγραφο της υπουργού, «ενόψει της επικείμενης ολοκλήρωσης της τρίτης κατά σειρά παράτασης χρηματοδότησης των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας (Δομές Φτώχειας) από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), γίνεται γνωστό ότι η καταληκτική ημερομηνία χρηματοδότησης των Δομών Φτώχειας από το εθνικό σκέλος του Π.Δ.Ε. είναι η 31η Οκτωβρίου 2016.

Μετά την ημερομηνία αυτή, η λειτουργία των Δομών Φτώχειας, εντάσσεται μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-20.»

Και τώρα η ωμή πραγματικότητα:

Το πρόβλημα που προκύπτει, είναι ότι τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη να εντάσσουν τις νέες Δομές. Μέχρι να διεξαχθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και νόμιμες διαδικασίες, θα περάσουν αρκετοί μήνες επομένως, είναι τελείως ανέφικτο να λειτουργήσουν με νέο πλαίσιο άμεσα.

Θεωρούμε κοινωνικά ανάλγητη αυτή την απόφαση της Κυβέρνησης και ζητάμε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας, ώστε να μεριμνήσει, για να βρεθεί λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας των τόσο σημαντικών αυτών Δομών.

Περισσότερα θέματα από την εφημερίδα Η Γνώμη εδώ