«Αριστερό» Μπάχαλο και φοροσόκ

Τα αυγά και τα πασχάλια δείχνει να χάνει η συγκυβέρνηση καθώς κάθε μέρα που περνάει αναιρεί αποφάσεις που πήρε την προηγούμενη δημιουργώντας μεγαλύτερη ανασφάλεια στους πολίτες.
Μετά το σήριαλ με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, η κυβέρνηση κατέληξε σε πρόταση με ισοδύναμα τα οποία όμως θα επιβαρύνουν…ποιόν άλλον; Τους εμπόρους και τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση εξετάζει ως ισοδύναμο την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο βόειο κρέας (μοσχαρίσιο), από το 13% στο 23%, αλλά και αύξηση της φορολογίας στα καπνικά είδη και τα ποτά.
Η προχειρότητα των χειρισμών της συγκυβέρνησης αποδεικνύεται και από τα μαθηματικά που τείνουν να ανακαλυφθούν ξανά στη χώρα μας…. Τα έσοδα που προβλέπονταν από το μέτρο του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν 400 με 450εκ ευρώ. Οι υπολογισμοί όμως (κατόπιν εορτής) έδειξαν ότι αν εφαρμοστεί το μέτρο θα έσοδα δεν θα υπερβούν τα 45εκ ευρώ! Ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν ψάχνει λοιπόν ισοδύναμα αλλά ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ για να ικανοποιήσει τους δανειστές.
Στο μεταξύ το νέο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη βουλή, φέρνει νέα φοροκαταιγίδα. Μεταξύ άλλων :
• Αποσαφηνίζεται ότι το αγροτικό πετρέλαιο θα επιβαρύνεται με ειδικό φόρο κατανάλωσης 200 ευρώ ανά 1.000 λίτρα αντί για 66 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Ο αυξημένος φόρος ισχύει από 01/10/2015 έως 30/09/2016. Από την 01/10/2016 δεν θα υπάρχει ειδικό καθεστώς για τους αγρότες οι οποίοι θα πληρώνουν κανονικά την τιμή του πετρελαίου κίνησης.
• Οι μικρές ζυθοποιίες, πλήρωναν μέχρι σήμερα το 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβαλλόταν στην μπίρα, εφόσον η παραγωγή τους δεν ξεπερνούσε τα 200.000 εκατόλιτρα ετησίως. Ο συντελεστής του 50% θα παραμείνει σταθερός μόνο για τις μικρές ζυθοποιίες που θα παράγουν μέχρι 15.000 εκατόλιτρα. Για όλες τις υπόλοιπες ο συντελεστής θα διαμορφωθεί από το 2016 από 55% έως 75% κάτι που σημαίνει ότι και η φορολογική επιβάρυνση θα αυξηθεί κατά 50%.
• Στη ρύθμιση των 100 δόσεων, έχει ενσωματωθεί περιουσιακό κριτήριο. Προβλέπει ότι όποιος χρωστάει λιγότερα από 5.000 ευρώ, για να διατηρήσει το μηδενικό επιτόκιο, πρέπει, πέραν του εισοδηματικού κριτηρίου, να πληροί και το περιουσιακό κριτήριο που ορίζει ότι η αξία των ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη διάταξη αναδιατυπώθηκε έτσι ώστε ο έλεγχος να γίνει με βάση τις αξίες που προκύπτουν για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Με το που θα ψηφιστεί ο νόμος, η ΓΓΔΕ θα «τρέξει» τον έλεγχο και για όσους προκύψει ότι έχουν ακίνητα άνω των 150.000 ευρώ, θα τους «φορτώσει» επιτόκιο 5% ακόμη και αν πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο.
• Προβλέπεται η μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.
• Αυξάνεται από 3.500 σε 4.020 ο αριθμός των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, προκειμένου να αποφεύγονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

Διαβάστε ακόμη  Γυναικοκτονία στην Αλεξανδρούπολη: Νεκρή 73χρονη μετά από 12 μαχαιριές από τον σύζυγό της