Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τι ισχύει με το επίδομα στον Έβρο

Ο χειμώνας έφτασε αν και ακόμα δε το έχουμε νιώσει για τα καλά όμως όλοι στον Έβρο γνωρίζουμε ότι δεν θα τον αποφύγουμε… Αργά η γρήγορα το “εβρίτικο κρύο” θα γίνει αισθητό και οι Εβρίτες θα έχουμε ένα ακόμα μεγάλο έξοδο να αντιμετωπίσουμε… το κόστος της θέρμανσης.

Aπό τις 15 Οκτωβρίου μπαίνει σε εφαρμογή η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης ενώ  περίπου 500.000 φορολογούμενοι με χαμηλά ετήσια οικογενειακά εισοδήματα και χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία θα λάβουν και φέτος επίδομα θέρμανσης το οποίο θα κυμαίνεται από 37,5 έως 625 ευρώ.

Η επιδότηση από το επίδομα θέρμανσης θα ανέρχεται σε 0,25 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Με βάση τις τωρινές τιμές διύλισης, αλλά και τον νέο ΕΦΚ και τον ΦΠΑ που έχουν ψηφιστεί από τα τέλη του περασμένου Μαΐου, τα νοικοκυριά θα πληρώσουν 0,92 ευρώ το λίτρο, πρακτικά, θα πληρώσουν ακριβότερο κατά 8,2 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης, δεδομένου ότι πέρυσι στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, είχε ξεκινήσει να πωλείται με μέση τιμή 0,838 ευρώ το λίτρο.

Όπως αναφέρει το cnn.gr περίπου το 1/3 της επιδότησης του ΥΠΟΙΚ εξανεμίζεται από τις αυξήσεις που έφερε το φορολογικό πακέτο του Μαΐου.

Oι δικαιούχοι του επιδόματος

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, κατοικία και ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία μέχρι 100.000 και έγγαμοι με εισόδημα έως 20.000, αυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί με ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

Η απειλή να μείνουν από πετρέλαιο χιλιάδες νοικοκυριά στην μέση του χειμώνα μεγαλώνει από δύο άλλες πρωτοτυπίες του επιδόματος:

1. Ότι τα νοικοκυριά πρέπει θα προπληρώσουν το -ακριβότερο φέτος- πετρέλαιο θέρμανσης και πρέπει να πάρουν την επιδότηση όταν έχουν αρχίσει τα θαλάσσια μπάνια, όπως και κάθε χρονιά.

2. Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει από τώρα τη διάρκεια των κρύων ημερών κυρίως για τις ορεινές περιοχές. Πρέπει λοιπόν να πληρωθεί εκ των προτέρων το ακριβότερο πετρέλαιο και να καλυφθεί ένα μέρος της ποσότητας που θα αγοραστεί, αφού το επίδομα έχει πλαφόν. Το επίδομα χορηγείται για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον έγγαμο δικαιούχο, ανεξαρτήτως αριθμού τέκνων.

Συνεπώς, το συνολικό ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβεί για τον Έβρο που βρίσκεται στη Β’ ζώνη τα 300 ευρώ για τον άγαμο και τα 375 ευρώ για τον έγγαμο.