Στις 23 και 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν στην Αλεξανδρούπολη κινητοποιήσεις διεθνούς χαρακτήρα κατά του φράχτη. Θα συμμετέχουν φορείς, συνδικάτα, φοιτικοί σύλλογοι, Δήμοι, Κοινωνικές Οργανώσεις και πολίτες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ αναμένονται και εκπρόσωποι αντιρατσιστικών κινημάτων από την Τουρκία και την Γαλλία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Γνώμη η διοργάνωση ανήκει στην Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και το διήμερο των εκδηλώσεων-κινητοποιήσεων θα ξεκινήσει το Σάββατο 23 Ιανουαρίου από την Αλεξανδρούπολη με μαζικό, ειρηνικό συλλαλητήριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι μπροστά στο δημαρχείο, με ταυτόχρονη διαμαρτυρία στην Κωνσταντινούπολη, το Καλέ της Γαλλίας και τη Λαμπεντούζα.
Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου από την Αλεξανδρούπολη, ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου, σημείωσε πως κεντρικά συνθήματα του διημέρου είναι να μπει τέλος στους πνιγμούς των παιδιών στο Αιγαίο, να πέσει ο φράχτης του Έβρου και να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Συρία.
«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν ανεχόμαστε να έχουμε μία ρατσιστική Ευρώπη-φρούριο, με φράχτες, στρατόπεδα συγκέντρωσης, hot spots, διαλογή με ‘κόσκινα’ μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και αστυνομική καταστολή. Ο φράχτης του Έβρου είναι ένα έγκλημα διαρκείας και ευθύνεται για χιλιάδες πνιγμένους στη Μεσόγειο, καθώς εκτρέπει τη πιο βασική ροή ανθρώπων παγκοσμίως, οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τις βόμβες και την πείνα. Για εμάς, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, για εμάς είναι το ίδιο το παιδί που πεθαίνει από τη βόμβα και το παιδί που πεθαίνει από την πείνα. Είναι όλοι καλοδεχούμενοι και παλεύουμε για να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα. Ο φράχτης του Έβρου είναι ένα σύμβολο ξενοφοβίας και μίσους, είναι μια κατασκευή δολοφονική, αποτελείται από 145 χλμ λεπιδοφόρου σύρματος του ΝΑΤΟ, που το χαρακτηριστικό του είναι ότι κάθε 5 εκατοστά υπάρχει ένα μπουκέτο από λεπίδες, το οποίο καρφώνεται στο σώμα του ανθρώπου κι αυτός καταλήγει από ακατάσχετη αιμορραγία… Είναι μία ζωντανή κατασκευή που απασχολεί χιλιάδες αστυνομικούς και συνοριοφύλακες, που λαμβάνουν 1000 ευρώ επίδομα παραμεθορίου, την στιγμή που στην περιοχή δεν υπάρχουν γιατροί και εκπαιδευτικοί, κι όλα αυτά στο όνομα της ασφάλειας της Ευρώπης».
Σχετικά με όσα λέγονται περί εισβολής του ISIS στην Ευρώπη ο κ. Κωνσταντίνου επισημαίνει ότι αυτός γεννήθηκε μέσα από ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις, προκειμένου να καταπιεστεί η αραβική εξέγερση κι αποτελεί ένα αντιδραστικό εργαλείο που γεννήθηκε μέσα από τα αδιέξοδα των πολέμων. «Με τους βομβαρδισμούς δεν τον σταματάς, αλλά μόνο με το δυνάμωμα του κινήματος στη Συρία, την Αίγυπτο και παντού».
Παράλληλα, χαρακτήρισε την προετοιμασία των hot spot στα νησιά ως «την πιο ανοιχτή συνεργασία κυβέρνησης με διακινητές στην ανθρώπινη ιστορία», αφού έτσι «θεωρούν δεδομένο ότι θα έρθουν οι πρόσφυγες με τις βάρκες των διακινητών, αν δεν τους πνίξουν πρώτα. Γιατί να μη τους δίνετε η δυνατότητα να περνούν από τα ασφαλή περάσματα που υπάρχουν;».
Από την πλευρά του, ο Κώστας Πανταζίδης, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στη διοργάνωση κάνοντας λόγο για το δράμα των προσφύγων και των πνιγμένων παιδιών που πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Σημείωσε πως υπάρχει δυνατότητα νόμιμης διέλευσης και ταυτοποίησης των ανθρώπων που προέρχονται από χώρες εμπόλεμες και κατεστραμμένες από τις παγκόσμιες πολιτικές. «Πρέπει σε όλους να δώσουμε διέξοδο να ζήσουν μία καλύτερη ζωή. Έχουν αυτό το δικαίωμα. Κανείς δεν είναι λαθρομετανάστης, έχουν ταυτότητα, έχουν μάνα που τους γέννησε και χώρο σε αυτό τον κόσμο, που πρέπει να τους τον παραχωρήσουμε με όλη μας την ψυχή».