ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Επαναφέρει το σχέδιο για ΕΟΖ στη Θράκη η κυβέρνηση

Τη δημιουργία ειδικών φορολογικών ζωνών στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Εντός αυτών ζωνών, οι οποίες συνηθέστερα αποκαλούνται Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να «παραβεί» κάποιους μνημονιακούς όρους. Για παράδειγμα, εντός αυτών των Ζωνών η κυβέρνηση μπορεί να ορίσει ένα χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, ρίχνοντας τη φορολόγησή τους. Προφανής είναι, επίσης, ο στόχος για απλούστερες και γρηγορότερες διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, διεθνώς, η πρακτική των ΕΟΖ συνδυάζεται με «χαλαρές» εργασιακές σχέσεις ή, για να το πούμε πιο… ωμά, με εργασιακά ελ ντοράντο όπου ξεπερνιέται το «εμπόδιο» των εργασιακών σχέσεων. Η σκέψη, άλλωστε, για την δημιουργία ΕΟΖ ανήκει στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν και Μακεδονία-Θράκη-Θεσσαλονίκη είχαν μπει στο «στόχαστρο» για αυτή τη ζώνη. Νωρίτερα, οι Γερμανοί είχαν κάνει την ίδια πρόταση και στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του alexpoli.gr παράγοντες που επιθυμούσαν τις ΕΟΖ στη Θράκη, εδώ και ένα χρόνο περίπου καταβάλλουν προσπάθειες ώστε το θέμα να προωθηθεί σε ανώτατο επίπεδο και οι ΕΟΖ να γίνουν πραγματικότητα. Οι ίδιες πηγές μας αναφέρουν ότι συζητείται δημιουργία ΕΟΖ και κοντά στη Θεσσαλονίκη αλλά ίσως και σε άλλες περιοχές.

Το θέμα αυτό στο παρελθόν είχε διχάσει τους πολίτες αλλά και την τοπική πολιτική ηγεσία λόγω των χαλαρών εργασιακών σχέσεων που επικρατούν συνήθως στις ΕΟΖ.