Επανέρχεται ολοένα και περισσότερο η κανονικότητα στην πόλη του Κιέβου. Οι χώρες της Ε.Ε. καλούνται να πληρώσουν το σκληρό τίμημα του πολέμου 

Άρθρο του Θανάση Μανανά. 

Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας μένεται ακόμη στα χαρακώματα για 104η ημέρα και το Κίεβο επανέρχεται ολοένα και περισσότερο σε μία άτυπη κανονικότητα. Η κανονικότητα στις ζωές των πολιτών της χώρας μας αρνείται πεισματικά να επιστρέψει, αφού οι συνέπειες της ακρίβειας έχουν επιβάλει πλέον έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Τις τελευταίες βδομάδες παρατηρείτε μία μαζική επιστροφή Ουκρανών πολιτών στο Κίεβο, σε μία προσπάθεια να πάρουν πίσω τις ζωές τους και να κερδίσουν τον χαμμένο χρόνο εξαιτίας του πολέμου που επιβλήθηκε στην χώρα τους από την Ρωσία.

Παρόλο που πλέον τίποτα δεν θυμίζει στο Κίεβο, μία πόλη που σφυροκοπήθηκε ανηλεώς από τις Ρωσικές δυνάμεις. Ο πόλεμος συνεχίζεται, με τις ουκρανικές δυνάμεις να δυσκολεύονται να αποκρούσουν τις ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά της χώρας στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες βομβαρδίζουν αδιάκοπα το Λισίτσανσκ, τη «δίδυμη πόλη» του Σεβεροντονέτσκ που βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού Σιβέρσκι στο Ντονέτς.

Σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών αμάχων από τις 25 Μαΐου ανέρχεται σε 3.998 ανθρώπους ανάμεσά τους και 260 παιδιά. Ενώ άλλοι 4.693 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Πέρα όμως από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχει ομολογουμένως δημιουργηθεί εξαιτίας του πολέμου ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Οι χώρες της Ευρωζώνης, βρίσκονται αντιμέτωπες με μία σοβαρότατη επισιτιστική κρίση και μια ευρύτερη οικονομική κρίση εξαιτίας του στραγγαλισμού που επιβάλει η ακρίβεια στους πολίτες της μέσω της ανόδου των τιμών σε τρόφιμα, καύσιμα αλλά και σε ενέργεια.

Με την Ουκρανία να αποτελούσε σε παρελθόντα χρόνο μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικά χώρες σιτηρών, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πως εξαιτίας του πολέμου, τεράστιες ποσότητες σιτηρών έχουν εγκλωβιστεί σε Ουκρανικά εδάφη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζαλένσκι, αυτή την στιγμή βρίσκονται αποκλεισμένοι σε ουκρανικά εδάφη 22-25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και ηλίανθου με την Ουκρανία να μπορεί να εξάγει έως 10 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ηλίανθου σε μηνιαία βάση.

 Το πλιάτσικο της Ρωσίας στα αποθέματα σιτηρών της Ουκρανίας φαίνεται πως συνεχίζεται αδιάλειπτα, με το γνωστό παιχνίδι της γάτας και του ποντικού να κυριαρχεί. Το πρώτο τρένο με σιτηρά μεταφέρθηκε σήμερα στη Ρωσική Ομοσπονδία από «το απελευθερωμένο τμήμα» της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ. Τονίζεται μάλιστα, ότι ο επικεφαλής της «Λαϊκής δημοκρατίας» Λεονίντ Πασέτσνικ ξεπροβόδισε τα βαγόνια, που είχαν βαμμένη τη ρωσική σημαία. Το πρώτο φορτίο που μεταφέρθηκε στη Ρωσία άγγιξε τους 650 τόνους. 

Διαβάστε ακόμη  Παραίτηση 12 γιατρών από το νοσοκομείο Δράμας! Πάλι φταίει… η Αριστερά, κύριε Τοψίδη;

 Η Ρωσία ως χώρα, παίζει λοιπόν το δικό της παιχνίδι και εντείνει, μια πιθανή επισιτιστική κρίση σε ένα ευρύτερο επίπεδο, κλέβοντας ουσιαστικά τεράστιες ποσότητες σιτηρών από την Ουκρανία και αποστραγγίζοντας την αγορά με σκοπό μετέπειτα να πωληθούν από την Ρωσία, σε υπερδιπλάσιες τιμές.

 Η Ε.Ε ταυτόχρονα σε μία προσπάθεια εξομάλυνσης της περιρρέουσας κατάστασης έχει εξαγγείλει πακέτα οικονομικής βοήθειας προς τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. καθώς και κιρρώσεις προς την Ρωσία ωστόσο αυτό μοιάζει ανίκανο να ανακόψει την ξέφρενη άνοδο των τιμών και την ακρίβεια που μαστίζει τους πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Ενώ λοιπόν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, καλούνται να πληρώσουν «την νύφη» για έναν πόλεμο που μέσω τις ακρίβειας που έχει επιβάλει, έχει επηρεάσει καθοριστικά τις ζωές των πολιτών τους, οι συνέπειες αυτού του πολέμου στην χώρα μας φαίνονται να είναι οδυνηρές. Οι πολίτες της χώρας μας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στις ανάγκες τις καθημερινότητας τους, που περιλαμβάνουν την αγορά τροφίμων από το Super Market αλλά και τον εφοδιασμό των μέσων μετακίνησης τους με καύσιμα. Καύσιμα των οποίων οι τιμές στα πρατήρια υγρών καυσίμων της χώρας μας καίνε, βάζοντας φωτιά στον οικονομικό προϋπολογισμό ενός ολόκληρου νοικοκυριού.

 Επισημαίνεται πως όπως αποκάλυψε η     αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου στην χώρα μας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχει αφήσει εκτός fuel pass άτομα με ειδικές ανάγκες και τους γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες;;

Και εύλογα θα ρωτήσει κάποιος. Γιατί συνέβη αυτό;;

 Ποιο το νόημα αυτής της διάκρισης σε πολίτες Α και Β κατηγορίας;;

Οι  φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο άρθρο είναι του συμπολίτη μας Φώτη Παντού που βρίσκεται στο Κίεβο για λογαριασμό της ΕΡΤ.