Αριστερό μπάχαλο με το επίδομα θέρμανσης…

Μπάχαλο με το επίδομα θέρμανσης καθώς το τοπίο παραμένει θολό σχετικά με το ποιοί θα το λάβουν, πόσο θα είναι και ποια θα είναι τα κριτήρια. Ο χειμώνας ήδη δείχνει τα δόντια του και η κυβέρνηση δείχνει ανίκανη να προσγειωθεί στην πραγματικότητα των πολιτών…

Για το θέμα κατέθεσε γραπτή ερώτηση η Βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου και συνυπέγραψαν 11 βουλευτές της ΝΔ μεταξύ των οποίων ο κ. Δημοσχάκης, βουλευτής Έβρου.

 

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΘΕΜΑ: «Επίδομα Πετρελαίου Θέρμανσης»

κ. Υπουργέ,

Έπειτα από την υπ’ Αριθμ. Πρωτ. 256/14-10-2015 Ερώτηση, που κατέθεσα προς το Υπουργείο σας, σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής του επιδόματος θέρμανσης σε δικαιούχους, επανερχόμαστε στο θέμα λαμβάνοντας υπόψη ότι το Υπουργείο Οικονομικών, προαναγγέλλει την έκδοση υπουργικής απόφασης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, με νέα πιο αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά οι δικαιούχοι.

Το πρόβλημα μάλιστα θα γίνει ακόμη εντονότερο εάν, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών, λόγω ταμειακών δυσκολιών, εξετάσει το ενδεχόμενο να “κόψει” τις προκαταβολές και να χορηγηθεί η επιδότηση μόνο μετά τη δαπάνη, δυσκολεύοντας αφάνταστα τα φτωχά νοικοκυριά.

Εάν ισχύσει η νέα ρύθμιση με τα νέα κριτήρια τότε θα αντιμετωπίσουμε την καταφανέστατη αδικία, οικογένειες με δύο παιδιά και εισόδημα 24.500€ που ζουν στην Καστοριά, στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, στη Φλώρινα, στην Ευρυτανία, στην Πιερία, στον Έβρο, στην ορεινή Θεσσαλία και σε άλλες ορεινές περιοχές της χώρας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να μη δικαιούνται επίδομα θέρμανσης!

Επειδή οι κάτοικοι των ως άνω πόλεων λόγω αυτής της συνθήκης έχουν ένα επιπλέον κόστος ζωής στην καθημερινότητα τους σε σχέση με τον κάτοικο της Αττικής, της Κρήτης, της Πελοποννήσου και των νησιών του Αιγαίου.

Επειδή από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα τέλη Μαΐου η θέρμανση είναι απαραίτητη για κάθε σπίτι, αλλά με διαφορετική ένταση ανάλογα την τοποθεσία και το υψόμετρο.

Επειδή επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, ότι η Κυβέρνηση και οι επιτελείς δεν παίρνουν καθόλου υπόψη τους τα παραπάνω στοιχεία στο σχεδιασμό τους και αντί να ανακουφίσουν, ισοπεδώνουν στο όνομα της οριζόντιας αντιμετώπισης του προβλήματος.

Επειδή, εάν ισχύσουν τα νέα κριτήρια, πολλοί δικαιούχοι που δεν συγκαταλέγονται στους πλούσιους αλλά ούτε καν στην λεγόμενη μεσαία τάξη θα μείνουν χωρίς επίδομα θέρμανσης.

Ερωτάται εκ νέου ο κ. Υπουργός:

Γιατί καθυστερεί η καταβολή του υπολοίπου του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και πότε προβλέπεται να καταβληθεί στους δικαιούχους;

Τι ακριβώς θα ισχύσει την τρέχουσα περίοδο 2015-2016 για τους δικαιούχους με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη στο Δεκέμβριο και ποια θα είναι η διαδικασία καταβολής του;