Ερώτηση του ΚΚΕ για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο

Ερώτηση για την «καθυστέρηση στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών της ΠΕ Έβρου, από τις πλημμύρες του χειμώνα» κατέθεσαν στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

«Σοβαρή είναι η καθυστέρηση στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών της ΠΕ Έβρου, από τις πλημμύρες και άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην περιοχή το χειμώνα που πέρασε.

Βρισκόμαστε πλέον στο φθινόπωρο και οι κάτοικοι της ΠΕ Έβρου, είναι αγανακτισμένοι καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αποκαταστάσεις, οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι και κατεστραμμένοι, ενώ όσο πλησιάζει ο χειμώνας, μπορεί να εκδηλωθούν, παρόμοια με πέρσι, καιρικά φαινόμενα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των αναχωμάτων των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροπόταμου, των οποίων ένα μέρος τους, ακόμη και σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί. Η διαδικασία συντήρησης, αποκατάστασής τους, όπως και κάποιων αντιπλημμυρικών υποδομών, βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία της έγκρισης από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και στη συνέχεια της ανάθεσης σχετικού έργου. Με συνέπεια να ελλοχεύει να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό των καταστροφών από νέες πλημμύρες με μια έντονη φθινοπωρινή βροχή.

Σοβαρές όμως δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι του Τριγώνου Έβρου, καθώς το οδικό δίκτυο που συνδέει το Φυλάκιο με την Ελαία (οδικό δίκτυο Ελαίας – Φυλακίου), καταστράφηκε από τις πλημμύρες του Φλεβάρη 2015. Ο δρόμος παραμένει κλειστός και οι κάτοικοι για να μεταβούν στα χωράφια τους, από τα οποία τους χωρίζει ο ποταμός, είναι αναγκασμένοι να διανύουν πολλά χιλιόμετρα ή να κινδυνεύουν χρησιμοποιώντας αυτόν τον κατεστραμμένο δρόμο.

Διαβάστε ακόμη  Παρμενίων 23: Στο επίκεντρο η Θράκη - Τα νέα οπλικά συστήματα και όλα τα σενάρια

Την ευθύνη γι’ αυτήν την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής, έχουν, όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να πραγματοποιούνται τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και να γίνουν ο απαραίτητες αποκαταστάσεις και συντηρήσεις. Ευθύνες όμως έχει και η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση που χρόνια τώρα αποδέχονται αυτή την πολιτική και δεν διεκδικούν τα αναγκαία κονδύλια.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε:

– Να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης όλων των υποδομών που υπέστησαν καταστροφές στην περιοχή της ΠΕ Έβρου από τις πλημμύρες του χειμώνα.

– Να πραγματοποιηθούν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στην ΠΕ Έβρου ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστροφικές πλημμύρες».