Η Θεατρική ομάδα του Εργαστηρίου Λόγου & Τέχνης «Η Συνάντηση» παρουσιάζει σε θεατρικό αναλόγιο, το αριστουργηματικό πεζογράφημα του Κώστα Βάρναλη «Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ του ΣΩΚΡΑΤΗ».
Πρόκειται για μια πολιτική-κοινωνική σάτιρα πάνω στην πλαστή ιδανική εικόνα της αστικής δημοκρατίας, την οποία ο Σωκράτης μέσα απο τον λόγο του μπροστά στο αθηναΐκό δικαστήριο, αντιστρέφει. Αλλά εδώ ο φιλόσοφος δεν απολογείται. Κατηγορεί.
Ο «βαρναλικός» Σωκράτης, σε αντίθεση με τον «πλατωνικό», από το εδώλιο του κατηγορουμένου όπου τον έχει στήσει η αθηναϊκή δημοκρατία, αναμετράται μαζί της στα ίσα και εν τέλει την απογυμνώνει παρουσιάζοντας μία προς μία τις επιφάσεις πάνω στις οποίες είναι στηριγμένη: συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια των λίγων/δυνατών, θρησκοληψία, συγκαλυμένη αδικία, πολιτικές απάτες και μαρτύριο του λαού, ο οποίος υπομένει τη μοίρα του στωικά.
Ο Σωκράτης του Βάρναλη, απευθυνόμενος στους δικαστές του, απευθύνεται τελικά στην ίδια την κοινωνία και σε αυτούς που την αποτελούν -δηλαδή το λαό- για να την προειδοποιήσει ότι ζει μέσα σε μία πλάνη την οποία κατασκευάζει μόνη της και παγιδεύεται μέσα σ’ αυτήν. Αυτό όμως που κάνει μνημειώδες το έργο του Βάρναλη είναι η προφητική του διάσταση, καθώς, αν και γράφτηκε το 1931, έχει εφαρμογή -ιδιαίτερα- στο σήμερα : «δική σας η πατρίδα, μα τίποτα δικό σας μέσα σ’ αφτήνε: χωράφια και παλάτια, καράβια και χρήμα, θεοί κι εξουσία, σκέψη και θέληση -όλα ξένα.»!