Δούκας: Οι γεωπολιτικές εξελίξεις δίνουν ιδιαίτερο ρόλο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, σχολιάζει την πρόσφατη υπογραφή συμφώνου συνεργασίας αιγυπτιακών και ελληνικών λιμένων, μεταξύ των οποίων και αυτού της Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Δούκας υποστήριξε ότι θα πρέπει πλέον να βρεθούν τρόποι που θα καταστήσουν, γρήγορα, το λιμάνι ελκυστικό απέναντι στους νέους και δυναμικούς πελάτες, όπως είναι τα λιμάνια της Αιγύπτου, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όλες οι αδυναμίες του.

«Υπάρχουν δεσμεύσεις και σε πολύ λίγες μέρες αναλυτικά θα ξέρουμε τι θα γίνει στο λιμάνι μας. Θα γνωρίζουμε από πού θα στηριχθούν αυτές οι δεσμεύσεις, για να μην χάσουμε την επόμενη χρονιά, για να χουμε αποτελέσματα τα οποία εκτιμώ ότι θα είναι πολύ θετικά στο εμπορικό κομμάτι, το οποίο φέρνει φορτία που έχουν να κάνουν και με επιβάτες και με τουρίστες, γιατί τα λιμάνια είναι και πύλες εισόδου, όχι μόνο εμπορευμάτων, αλλά και πολιτών από τη θάλασσα». Όλα αυτά βέβαια, διευκρινίζει ο κ. Δούκας, «αν περάσουμε τον «κάβο» τον προϋποθέσεων και της επίτευξης ελκυστικής προοπτικής του λιμανιού. Στη βάση αυτή εξετάζονται η γεωγραφική θέση του λιμανιού μας καθώς επίσης και οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις που του δίνουν ιδιαίτερο ρόλο».

«Η καλύτερη μέθοδος είναι όλα στο τραπέζι. Εμείς θα τα αναδείξουμε όλα, θα συζητήσουμε με όλους όσοι εμπλέκονται στο λιμάνι και όσοι δεν εμπλέκονται, καθώς εκτιμούμε ότι είναι μια συλλογική προσπάθεια. Έχουμε δεσμευτεί πριν τις γιορτές, να αποφασίσουμε για το ρόλο του λιμανιού και τον μελλοντικό αλλά και τον αυριανό της επόμενης χρονιάς. Αυτά θα τα καταθέσουμε στην τοπική κοινωνία και θα σχεδιάσουμε μαζί εκείνα τα έργα τα οποία είναι και ώριμα και κυρίως είναι αποτελεσματικά. Δηλαδή για κάθε ευρώ που θα δίνει το κράτος, η διοίκηση του λιμένα, η τοπική κοινωνία, οφείλουμε να κάνουμε έργα από τα οποία θα εισπράξουμε 1,5 ευρώ. Αν δεν αφουγκραστούμε τις αγορές και το σύγχρονο τρόπο διακίνησης, εμπορευμάτων, φορτίων και ανθρώπων θα χουμε αποτύχει ακόμη μια φορά και το χρωστάμε στην πατρίδα να μην αποτύχουμε» καταλήγει ο πρόεδρος του ΟΛΑ.