Υλικά:
- 200γρ φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα 55
- 2 κρεμμύδια στο μούλτι 70
- 2 σκελίδες σκόρδο 6
- 4 κ.σ. κορν φλάουερ 120
- 250γρ. γάλα 150
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο για τα μανιτάρια και τη μπεσαμέλ 390
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο για τα φύλλα 780
- 200γρ. γραβιέρα τριμμένη 742
- 2 αυγά 160
- 2 πρέζες μαύρο πιπέρι
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι με προσοχή λόγω τυριού
- 1 κουτί μπύρα 150
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας 1273
Τι κάνουμε:
- Κόβουμε στο μούλτι το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί.
- Τσιγαρίζουμε σε κατσαρόλα μικρή με 3 κ.σ. λάδι για 2 λεπτά και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
- Αλατίζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν 10 λεπτά.
- Ρίχνουμε μέσα στο κρύο γάλα το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά.
- Χτυπάμε τα αυγά και τα ενώνουμε με το γάλα.
- Προσθέτουμε το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
- Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά των μανιταριών ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μείγμα γάλακτος, αυγών, κορν φλάουερ και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
- Μόλις πήξει προσθέτουμε το πιπέρι, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι αν χρειαστεί. Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.
- Σε ταψί 20Χ30 λαδωμένο βάζουμε κάτω ένα λαδωμένο φύλλο κρούστας διπλωμένο στη μέση καλύπτοντας τον πάτο.
- Τα επόμενα 3 φύλλα τα λαδώνουμε και τα κάνουμε πιέτες κατά μήκος του φύλλο βάζοντάς τα στο ταψί μας πάλι κατά μήκος.
- Πάνω εκεί απλώνουμε με κουτάλι προσεκτικά χωρίς να πιέζουμε τα φύλλα, τη γέμιση με μπεσαμέλ και μανιτάρια που φτιάξαμε.
- Απλώνουμε την τριμμένη γραβιέρα πάνω στη γέμιση.
- Μετά βάζουμε με τον ίδιο τρόπο διπλωμένα σε πιέτες και πάνω στη γέμιση άλλα 3 φύλλα λαδωμένα.
- Τέλος κλείνουμε με ένα φύλο λαδωμένο και διπλωμένο στη μέση.
- Χαράζουμε την πίτα, ρίχνουμε πάνω 1 κουτάκι 330ml μπύρα και αφήνουμε να ρουφήξει όσο προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
- Ψήνουμε 45 λεπτά.

Συντάκτης: Τατιάνα Αρβανίτη
Το blog μαγειρικής της Τατιάνας