Σε καθεστώς φτώχειας τα σχολεία στην Αλεξανδρούπολη

Μεγάλες οικονομικές δυσκολίες περνάνε τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην Αλεξανδρούπολη, αφού οι διαρκείς μειώσεις στα λειτουργικά τους κόστη έχουν φέρει τις διευθύνσεις τους σε απελπιστική κατάσταση. Πολλά σχολεία του δήμου δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ακόμη και σε βασικές ανάγκες, ενώ “πονοκέφαλο” προκαλεί η ανάγκη για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να μην ξεπαγιάσουν οι μαθητές όταν πέσει κι άλλο η θερμοκρασία. Σημειώνεται πως πρόσφατα για τις ανάγκες των γυμνασίων και λυκείων της πόλης δόθηκε από το Δήμο ποσό 80.000 ευρώ για τις λειτουργικές τους δαπάνες. Ωστόσο, οι ανάγκες τρέχουν με … χίλια. Ενδεικτικά της ένδειας είναι τα αιτήματα για έκτακτες επιχορηγήσεις που υποβάλλουν οι διευθύνσεις των σχολείων. Πρόσφατα, η σχολική επιτροπή ανταποκρίθηκε  θετικά στο αίτημα του γυμνασίου Φερών για έκτακτη επιχορήγηση με το ποσό των 2.000 ευρώ, προκειμένου να γίνει προμήθεια πετρελαίου. Όπως αναφέρεται, το γυμνάσιο των Φερών αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, αφού δεν διαθέτει άλλα εισοδήματα από μισθώσεις κτιρίων ή άλλων ακινήτων και το μίσθωμα που λαμβάνει ετησίως από την εκμίσθωση του κυλικείου είναι πολύ χαμηλό.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, και το 3ο γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης ζήτησε έκτακτη επιχορήγηση 3.000 ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατή η εξόφληση μέρους των οφειλών τους προς τρίτους και προς τη Δ.Ε.Η., καθώς επίσης να γίνουν και οι απαραίτητες για την ασφάλεια του κτιρίου και των μαθητών ενέργειες, όπως η αναγόμωση πυροσβεστήρων, ο έλεγχος και η συντήρηση του καυστήρα. Σημειώνεται ότι το 3ο Γυμνάσιο  παρουσιάζει σημαντική μείωση των εσόδων   του,   λόγω   της   μη   καταβολής   του   ετήσιου   μισθώματος   του   κυλικείου   από   την προηγούμενη μισθώτρια.
Πάντως, η σχολική επιτροπή δεν λέει ‘ναι’ σε όλα τα αιτήματα.  Τα μέλη της απάντησαν αρνητικά στο αίτημα της διευθύντριας του νέου μουσικού γυμνασίου για την προμήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενός βιντεοπροβολέα για την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, καθώς και των απαραίτητων υλικών για την τοποθέτηση διαδραστικού πίνακα και προβολικού στην αίθουσα διδασκαλίας, με έξοδα της σχολικής επιτροπής. Στη συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής, όπου εξετάστηκε το αίτημα, ο πρόεδρος Χρήστος Μπίκος τόνισε ότι σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το μουσικό γυμνάσιο επιχορηγήθηκε τον προηγούμενο μήνα με το ποσό των 4.538 ευρώ για την προμήθεια: συναγερμού, ενός φορητού υπολογιστή, διαδραστικού πίνακα, βιντεοπροβολέα, οθόνης προβολής και καινούργιου φωτοτυπικού. Έτσι, πρότεινε να μη γίνει αποδεκτό το αίτημα της διευθύντριας, άποψη με την οποία συνέπλευσαν και τα υπόλοιπα παρόντα μέλη της επιτροπής.

Διαβάστε ακόμη  Στέλιο Βραχιόλογλου: “Ο Βαγγέλης Λαμπάκης έχει εμπειρία και είναι αγωνιστής – Ο άνθρωπος στο επίκεντρο του προγράμματός μας”