Νομαρχείο: Άνοιξαν πανιά ελπίδων για την σύνδεση Αλεξ/πολης-Σαμοθράκης-Λήμνου-Λέσβου

Ενδιαφέρουσα κρίθηκε από όλες τις πλευρές η ημερίδα που έγινε στο Νομαρχείο με θέμα την «Ακτοπλοϊκή διασύνδεση Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης – Λήμνου –Μυτιλήνης». Την ημερίδα διοργάνωσε ο δήμος Αλεξανδρούπολης .

Το θέμα αποτελεί κοινό και χρόνιο αίτημα των εμπλεκόμενων φορέων των περιοχών αυτών και η δυναμικότερη διεκδίκηση της εν λόγω σύνδεσης, όπως φαίνεται, θα έχει αφετηρία την πρωτεύουσα του Έβρου. Στη ημερίδα για λόγους υγείας δεν βρέθηκε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης, για τον οποίον οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ευχές για βελτίωση της υγείας του. Απόντες ήταν ακόμη ο Δήμαρχος Λέσβου και η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου. Συμμετείχαν πάντως ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και Λήμνου καθώς και εμπλεκόμενοι φορείς.

Κοινός στόχος όπως διαπιστώθηκε είναι το αίτημα της διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Λήμνου και Λέσβου, να καταστεί εφικτό. Μεγάλη σημασία δόθηκε στη συμμετοχή της ένωσης ακτοπλόων στο εγχείρημα αυτό. Στην ημερίδα έγινε σαφές ότι ακόμα κι αν υπάρξει επιδότηση, δεν βρίσκονται εύκολα οι εταιρείες να αναλάβουν τις γραμμές. Αποφασίστηκε λοιπόν να υπάρξει και νέα συνάντηση αυτή τη φορά στη Λήμνο, στις 22 Οκτωβρίου, όπου θα κληθεί και εκπρόσωπος των ακτοπλόων.

Σημαντικός κρίθηκε και ο ρόλος της διασύνδεσης με προορισμούς στην Τουρκία, καθώς στο τραπέζι μπήκε η δημιουργία ελκυστικών πακέτων με σκοπό την προσέλκυση Τούρκων επισκεπτών.

Ακόμη ζητήθηκε από τα Επιμελητήρια των περιοχών, να ετοιμάσουν για την επόμενη συνάντηση, λίστα με προϊόντα που εισάγουν και εξάγουν ως περιοχές, με σκοπό την αλληλοστήριξη σε περίπτωση που η σύνδεση γίνει πραγματικότητα. Υπενθυμίζεται ότι η σύνδεση αυτή υπήρχε έως τον Σεπτέμβριο του 2008 και τα αποτελέσματα σε επίπεδο όχι μόνο τουριστικό αλλά και εμπορικό, ήταν θετικά, στη συνέχεια όμως η γενικότερη κατάσταση στη χώρα, οδήγησε στην παύση της γραμμής.

img_2109