Ομιλία Δημοσχάκη στη Βουλή για το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα σε σχέση και με τον Έβρο

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, μίλησε στη Βουλή στο πλαίσιο της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για  το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα σε σχέση και με τον Έβρο.

Συγκεκριμένα, είπε:

  • Για τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ που περιγράφουν ουσιαστικά ότι η χώρα μας ακολουθεί, με μαθηματική ακρίβεια, μια μειούμενη πορεία με έντονα στοιχεία γήρανσης
  • Για την απελπιστική κατάσταση στον Έβρο, που προσλαμβάνει και  εθνικές διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάποια χωριά μας βρίσκονται επί των συνόρων με δύο ξένες χώρες
  • Για τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει στις Ένοπλες Δυνάμεις η μείωση του πληθυσμού
  • Για τους 500.000 νεοματανάστες που έχουν φύγει από τη χώρα
  • Για την ανάγκη να στηριχθούν και να δοθούν προνόμια σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες
  • Για τον σχεδιασμό εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών επισκέψεων κυβερνητικών παραγόντων αλλά και όλων των βουλευτών στον Έβρο
  • Για τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν για ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο στο νομό Έβρου και τη Σαμοθράκη
  • Για την έλλειψη από την κυβέρνηση εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης του Δημογραφικού Προβλήματος

Αναλυτικά η πρωτολογία:

«Κύριε Υπουργέ

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ  δείχνουν τον πληθυσμό της πατρίδας μας να γηράσκει και να  συρρικνώνεται δραματικά!

Από το 2011 μέχρι και το 2015 ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 90.000 άτομα. Στην 5ετία των μνημονίων έχει χαθεί ουσιαστικά μια μεγάλη ελληνική πόλη, μια Αλεξανδρούπολη.  Εχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της απώλειας; Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για την Αν. Μακεδονία και τη Θράκη, όπου είχαμε 4.950 γεννήσεις και 7.421 θανάτους.

Στην περιφέρεια μας η κατάσταση είναι περισσότερο απογοητευτική λόγω της νέας μετανάστευσης  συνέπεια της κρίσης.

Απελπιστική είναι η κατάσταση και στον Έβρο, γεγονός που προσλαμβάνει και  εθνικές διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάποια χωριά μας βρίσκονται επί των συνόρων με δύο ξένες χώρες, πλησίον, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη δραματική μείωση του πληθυσμού τους.

Αυτή η δραματική μείωση του πληθυσμού, είναι προφανές ότι θα έχει σε λίγο δυσμενείς επιπτώσεις και στις  Ένοπλες Δυνάμεις μας, σε ότι αφορά την επάνδρωση των στρατιωτικών μονάδων. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που η γειτονική Τουρκία, κλιμακώνει την επιθετικότητά της, με τις δηλώσεις Ερντογάν κι άλλων αξιωματούχων αναφορικά με τη  Συνθήκη της Λωζάννης.

Από την αρχή της κρίσης έχουν αποχωρήσει από τη χώρα μας μισό εκατομμύριο καινούργιοι νεομετανάστες μας. Στην πλειονότητά τους είναι  νέοι άνθρωποι και μορφωμένοι, οι οποίοι σπούδασαν  με το υστέρημα του ελληνικού λαού.  Αυτοί στην προσεχή 10ετία θα τεκνοποιήσουν κατά μέσο όρο δύο παιδιά. Αντιλαμβάνεστε 1 εκατομμύριο Ελληνόπουλα θα γεννηθούν σε ξένες χώρες από τις 500.000 που έφυγαν μέχρι τώρα από το 2010 μέχρι το τέλος του 2015.

Ερωτάσθε, λοιπόν  κ. Υπουργέ,

*Ποιο είναι το σχέδιο Παλιννόστησης των 500 χιλιάδων νέων μας;

*Ποια είναι η εθνική πολιτική σας για το δημογραφικό;

*Τι κάνετε για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και ειδικότερα για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες;

*Ποιό είναι το σχέδιο σας για την ανάπτυξη των παραμεθορίων περιοχών και ιδιαίτερα του Έβρου και της Θράκης;

*Τι μέτρα σχεδιάζετε  για την ενίσχυση της  τοπικής και περιφερειακής επιχειρηματικότητας;

*Τι ευκαιρίες θα δώσετε στους νέους για να παραμείνουν στην πατρίδα τους και να μην μεταναστεύσουν;

*Προτίθεσθε να συγκροτήσετε την Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη, η οποία κατά το παρελθόν επιτέλεσε σημαντικό εθνικό έργο για την περιοχή και μάλιστα από την προηγούμενη Βουλή ζητήθηκε με ερώτηση από το σύνολο των Βουλευτών της ΝΔ;».

Και η Δευτερολογία:

«Κύριε Υπουργέ

 

Η λαθεμένη πολιτικής σας μας έφερε νέο μνημόνιο με σκληρότερα μέτρα και βαθύτερη ύφεση.

Αντι για ανάπτυξη, επιβάλετε φόρους.

Αντι για επενδύσεις πλημμυρίσατε τη χώρα με πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες που ταυτίστηκαν στην Τουρκία και εσείς τους καλοδέχεστε, ενώ διώχνετε με τις πολιτικές σας τα Ελληνόπουλα στη Νεομετανάστευση.

Αντι να στηρίζετε τις οικογένειες κόβετε  συντάξεις.

Αντί να ενώνετε τον λαό και την κοινωνία, τη διχάζετε.

Κύριε Υπουργέ,

Η λύση στο δημογραφικό είναι η στήριξη της οικογένειας, που αποτελεί τον πιο ισχυρό θεσμό της κοινωνίας και του έθνους μας.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ ανεργίας και αυξημένων  φόρων, αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για οποιοδήποτε νέο ζευγάρι θέλει σήμερα να αποκτήσει  ένα παιδί. Παράλληλα, πρέπει να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα στις  πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες .

Μπορούν να τους δοθούν άλλα προνόμια, όπως κίνητρα σε άνεργα μέλη αυτών των οικογενειών να ασχοληθούν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την καινοτομία κι όχι μόνο.

Οφείλετε όμως να στρέψετε το βλέμμα σας και στην απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης!

Γι’ αυτό το λόγο σας καλώ δημόσια να σχεδιάσει το Υπουργείο σας επισκέψεις κυβερνητικών παραγόντων και όλων των βουλευτών, αν είναι εφικτό, του Ελληνικού Κοινοβουλίου στον Έβρο.

Να σας περιγράψουν οι ίδιοι οι κάτοικοι των χωριών που βρίσκονται στα σύνορα την ερήμωση των περιοχών, την φυγή των νέων.

Δυστυχώς δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις για ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο στο νομό και τη Σαμοθράκη με αποτέλεσμα να φύγουν τα καλά μυαλά της περιοχής.

Επίσης ο Υπουργός σας, ο κ. Κουρουμπλής δεν τήρησε το λόγο του και μονολότι υποσχέθηκε όταν ήταν στο Υπουργείο Υγείας, σχετικά με την αυτοτέλεια του νοσοκομείου του Διδυμοτείχου, το οποίο καλύπτει όλο το βόρειο Έβρο. Και το θέμα της υγείας είναι μεγάλης σημασίας, καθώς δημιουργείται ανασφάλεια στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής σε περίπτωση που χρειαστούν να νοσηλευτούν.

Η δημογραφική παράμετρος αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας για τον Έβρο.Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο σε ένα δύσκολο μνημονιακό περιβάλλον, όπου οι οικογένειες ασφυκτιούν.  Δεν με πείσατε κ. Υπουργέ.

 

Κάθε ημέρα ο Έβρος και η Θράκη θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα στο κυβερνητικό σας πρόγραμμα. Προφανώς δεν αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο και δεν επιδεικνύετε το ανάλογο ενδιαφέρον.

 

Είναι απογοητευτικό που δεν έχετε ως κυβέρνηση εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του Δημογραφικού Προβλήματος. Εχετε  ιστορικές ευθύνες και οι δικαιολογίες σας τελείωσαν»