Επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο ο Μπουργκάς – Αλεξναδρούπολη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή. Ο λόγος που ο αγωγός μπαίνει ξανά στο πλάνο των Ρώσων, είναι η κρίση στις σχέσεις Μόσχας – Άγκυρας. Μια τέτοια εξέλιξη που, πέραν των άλλων, θα αναβαθμίσει εντυπωσιακά τη σημασία του λιμένος Αλεξανδρούπολης, παράλληλα θα παρακάμψει την Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή»,
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η ρωσική πλευρά έχει, ήδη, έρθει σε επαφή με τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, για να γνωστοποιήσει την πρόθεσή της. Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι η βουλγαρική κυβέρνηση φέρεται να έχει ζητήσει να διασφαλιστεί και η συναίνεση της Ουάσιγκτον για το εγχείρημα. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Λευκό Οίκο μέχρι στιγμής να κρατά επιφυλακτική στάση, χωρίς να εκφράζει την αντίθεσή του, αλλά ούτε και να συναινεί.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, ήδη, έχουν αρχίσει και οι διερευνητικές επαφές επί ελληνικού εδάφους για να διαπιστωθεί αν υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Όπως τονίζουν πολιτικοί αναλυτές, το θέμα εντάσσεται στις γενικότερες κινήσεις της Ρωσίας στο πεδίο των ενεργειακών σχεδιασμών της συναρτάται ευθέως με τις άλλες πρωτοβουλίες και σχεδιασμούς για κατασκευή άλλων αγωγών που βρίσκονται εν εξελίξει στην περιφέρεια.
Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ήταν διαβαλκανικός τεχνητός αγωγός μεταφοράς υδρογονανθράκων από τον βουλγαρικό λιμένα Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα στον ελληνικό λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρωσία είχαν υπογράψει σχετική συμφωνία για την κατασκευή του στις 17 Μαρτίου του 2007. Ο αγωγός μήκους περίπου, 280 χιλιομέτρων αναμενόταν, τότε, να έχει ολοκληρωθεί πριν από έξι χρόνια, το 2010.
Το δημοσίευμα της Καθημερινής έρχεται να επιβεβαιώσει όσα γράψαμε μόλις μερικές ημέρες πριν στο alexpoli.gr και συγκεκριμένα στο editorial με τίτλο «Ενεργειακή “πόρνη” η Θράκη με Αμερικάνο “νταβατζή”…».
Στο δημοσίευμα μας επισημάναμε ότι οι Ρώσοι δεν θα αφήσουν τόσο εύκολα τα συμφέροντα τους στην περιοχή και ενώ οι δικοί μας (Κυβέρνηση, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ.α) στηρίζουν την έλευση του LNG (αμερικανικών συμφερόντων) στην περιοχή, η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας θα μπορούσε να είναι η μεγάλη ευκαιρία της Θράκης και του Έβρου, για αναβάθμιση της γεωπολιτικής τους αξίας με χειροπιαστά ανταλλάγματα (τουρισμός από τη Ρωσία – οι Ρώσοι παραθέριζαν κατά χιλιάδες στην Τουρκία-, επενδύσεις κ.α).