Στα δικαστήρια κατά της Βουλγαρίας ο Δήμαρχος Σουφλίου για τις πλημμύρες

Στα δικαστήρια σχεδιάζει να προσφύγει ο δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός και ανακοινωσε ότι θα καταθέσει αγωγές και μηνύσεις σε βάρος της Βουλγαρίας για κακή διαχείριση των φραγμάτων στη γειτονική χώρα με αποτέλεσμα να σημειώνονται πλημμύρες, σχεδόν κάθε χρόνο.

«Μέσω μεγάλου δικηγορικού γραφείου της Αθήνας θα ξεκινήσω μηνύσεις και αγωγές για ζημίες που γίνονται στο Δήμο μας από τις πλημμύρες. Εναντίον του βουλγαρικού κράτους» είπε ο κ. Πουλιλιός μιλώντας σε ραδιόφωνο της Αθήνας.

Όπως είπε, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας παραχώρησε τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των φραγμάτων σε ιδιώτες οι οποίοι -όπως καταγγέλλει- αδιαφορούν και δεν απελευθερώνουν σταδιακά από τώρα ποσότητες υδάτων στα φράγματα που από αυτή την εποχή κιόλας παρουσιάζουν πληρότητα που «αγγίζει» το 99%.

Ο κ. Πουλιλιός κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι εδώ και 25 χρόνια αδιαφόρησαν και δεν μερίμνησαν να έρθουν σε συνεννόηση με τη βουλγαρική πλευρά προκειμένου να υπογραφεί διακρατική συμφωνία για τη διαχείριση των υδάτων του Έβρου, ενώ κατηγόρησε και τη βουλγαρική κυβέρνηση ότι δεν συμμορφώνεται με τη διεθνή νομοθεσία που προβλέπει ότι η πληρότητα των φραγμάτων δεν πρέπει να ξεπερνά το 65%.

Διαβάστε ακόμη  Live οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν από το Μαξίμου

«Δεν γίνεται εδώ και 25 χρόνια συμφωνία για τη διαχείριση των νερών του Έβρου γιατί υπήρχε αδιαφορία απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Τη Βουλγαρία δεν την ενδιαφέρει» επισημαίνει και καταλήγοντας προειδοποιεί ότι αν ξαφνικά επιδεινωθεί ο καιρός θα υπερχειλίσουν τα φράγματα και θα πλημμυρίσει και πάλι ο νομός Έβρου.

Σε ερώτηση, αν συμφωνεί με την κατάργηση του φράκτη στον Έβρο, ο κ. Πουλιλιός είπε ότι το μήκος των συνόρων είναι 200 χιλιόμετρα και ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν περνούν από τον φράκτη, που έχει μήκος μόλις 12 χιλιομέτρων.

Καταλήγοντας, διαφώνησε με όσους ζητούν να γκρεμιστεί ο φράκτης, λέγοντας ότι αν τους ζητηθεί να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους μια από τις οικογένειες μεταναστών θα αρνηθούν.