Σε επιφυλακή ο Έβρος. Επι ποδός οι αρχές.Υπεράνθρωπες προσπάθειες να αποφευχθούν τα χειρότερα

Το φράγμα που άνοιξαν οι αρχές της Βουλγαρίας. Χθες 17/1

Σε επιφυλακή είναι οι δήμοι Σουφλίου, Διδυμότειχου και Ορεστιάδας μετά από την απελευθέρωση νερών του φράγματος του Ιβαϊλοβγκραντ της Βουλγαρίας ενώ από τις έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν καταστροφές.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς στον Maximum fm 93,6 και τον Δημήτρη Κολιό, η προσοχή έχει επικεντρωθεί στο Πύθιο όπου τις επόμενες ώρες αναμένεται να αυξηθεί ο όγκος των υδάτων και η κατάσταση είναι ήδη επίφοβη. Γίνονται παρεμβάσεις ώστε το πρόβλημα να παραμείνει υπό έλεγχο και να μη χρειαστεί να ανοιχτούν αναχώματα για εκτόνωση των νερών γιατί τότε το νερό θα διοχετευτεί σε αγροτικές εκτάσεις. Ο κ. Πέτροβιτς από χθες Κυριακή μόλις έγινε γνωστή η ρηματική διακοίνωση της Βουλγαρίας, αναχώρησε για το βόρειο Έβρο όπου σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να μην ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο.

Φράγμα Ιβαΐλογκραντ χθες 17/1

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Βαγγέλης Πουλιλιός, τρεις επιχειρήσεις στην Κορνοφωλιά υπέστησαν μεγάλες ζημίες όταν εισχώρησαν σε αυτές νερά από υπερχείλιση τοπικού χειμάρρου, τα οποία υπερπήδησαν το ανάχωμα της Κορνοφωλιάς.

Τα ορμητικά νερά του χειμάρρου έσπασαν και ένα ανάχωμα στο Σουφλί με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κάμπος και να διακοπούν τα δρομολόγια του ΟΣΕ.

Κλειστή παρέμεινε, σύμφωνα με τον κ. Πουλιλιό, από τις 8 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι η γέφυρα του Μικρού Δερείου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συγκοινωνία, όταν το νερό πέρασε πάνω από το ανάχωμα του χωριού χωρίς όμως να δημιουργήσει πρόβλημα σε κατοικίες.

Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάθμη του νερού στον Ερυθροπόταμο που είναι στα 6 μέτρα και εξακολουθεί να ανεβαίνει, αλλά και του ποταμού Έβρου που αγγίζει τα 4 μέτρα.

Όπως δήλωσε, από τις έντονες βροχοπτώσεις διεκόπη η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο από το Διδυμότειχο προς Ελληνοχώρι και Μάνη. Σύμφωνα με τον κ. Πατσουρίδη , το ανάχωμα μεταξύ Μάνης και Καρωτής, το οποίο επισκευάστηκε φέτος δεν στάθηκε ικανό να συγκρατήσει τις μεγάλες ποσότητες νερού, καθώς όπως υποστηρίζει παραμένει χαμηλό. Μικρά πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφηκαν και εντός της πόλης του Διδυμοτείχου χωρίς όμως να σημειωθούν καταστροφές σε οικίες και επιχειρήσεις.

Τέλος, σε παρεμβάσεις για αποκατάσταση προβλημάτων που προκλήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα, σε Κυπρίνο, Κόμαρα και Βύσσα προχώρησε ο δήμος Ορεστιάδας.

Ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης εκτιμά ότι για το επόμενο 24ωρο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη στάθμη των νερών στον Άρδα.

Στο μεταξύ πλημμύρες σημειώνονται ήδη στις Καστανιές. Δείτε φωτογραφίες από τις Καστανιές από τον κάτοικο Kώστα Μητακίδη

Newsroom Alexpoli.gr