Στο σφυρί τα απομεινάρια της  ΘΡΑΚΗ Α.Ε. Μετά την κηδεία, μοιράζουν τα κόλλυβα

Το ιστορικό του λουκέτου

Η αλλαντοβιομηχανία Θράκη ιδρύθηκε το 1972 από την οικογένεια Ποταμιάνου με έδρα το δήμο Φερρών Έβρου. Το 1993, ύστερα από μία ζημιογόνο πορεία που οδήγησε αρχικά στη μετοχοποίηση των χρεών της εταιρείας από την ΕΒΑ, η εταιρεία πέρασε στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Σπέντζου μέσω της εταιρείας Spentzos K.G. Την περίοδο εκείνη η Θράκη λειτουργούσε δύο μικρές μονάδες επεξεργασίας κρέατος και παραγωγής αλλαντικών στην Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα, είχε κύκλο εργασιών περίπου 12 εκατ. ευρώ και απασχολούσε 250 άτομα.

Υπό το βάρος του υψηλού δανεισμού αναγκάστηκε να κλείσει ορισμένες από τις μονάδες της. Το 2004, δημοσιεύματα του τύπου την έφερναν κοντά στη ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών ενώ το 2005, η ΕΛΓΕΚΑ βρέθηκε κοντά στην εξαγορά του 14% της Θράκη αλλά και την αποκλειστική αντιπροσωπεία εμπορίας και διανομής η οποία προέβλεπε τη σύνταξη από κοινού επιχειρηματικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της εταιρείας, χωρίς ωστόσο η συμφωνία να προχωρήσει.

Υπό το βάρος των διαρκώς αυξανόμενων ζημιών, η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας περιορίζεται στον Έβρο και την Κομοτηνή. Οι πιστώτριες τράπεζες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω την εταιρεία που κλείνει το 2006 με ζημιές 23 εκατ. ευρώ από ζημιές 19 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Διαβάστε ακόμη  Καθημερινά, ανθρώπινα δράματα στην Αλεξανδρούπολη της «ανάπτυξης»…

Κατατίθεται αίτηση υπαγωγής της Θράκη Α.Ε. σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης σύμφωνα με το άρθρο 46α του Ν. 1892/90 η οποία έγινε δεκτή από το Εφετείο Θράκης. Με την υπ΄ αριθμόν 576/2007 απόφασή του η Εθνική Κεφαλαίου διορίζεται ως ειδική εκκαθαρίστρια και δίνεται άδεια για τον διορισμό προσωρινής διοίκησης με μοναδικό σκοπό την άμεση εκκαθάριση της εταιρείας. Πρόκειται για τους “τίτλους τέλους” ακόμη μιας ελληνικής βιομηχανίας…

Ο ρόλος της Εθνικής Τράπεζας….

Αξίζει να σημειωθεί πως με ανακοίνωση της την περίοδο που έκλεισε το εργοστάσιο, η ΓΣΕΕ είχε τονίσει πως το εργοστάσιο της Θράκη Α.Ε. έκλεισε μετά από παρέμβαση της ΕΤΕ, η διοίκηση της οποίας προχώρησε και πέτυχε το διορισμό προσωρινής διοίκησης και την άμεση εκκαθάριση της εταιρείας.

Ο επίλογος

Με ανακοίνωση της η Εθνική τράπεζα κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν ακόμα εκποιηθεί. Οι υποψήφιοι αγοραστές καλούνται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Στις 2 Δεκεμβρίου ημέρα Τετάρτη θα βγουν στο σφυρί 2 από τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Πρόκειται για την βιομηχανική μονάδα προϊόντων κρέατος Κομοτηνής και για το κέντρο διανομής Προϊόντων κρέατος Θέρμης.

et

Πληροφορίες αντλήθηκαν από παλαιό δημοσίευμα του capital.gr