Σκέφτηκα να κάνω μία τάρτα -για πρώτη μου φορά- με μια ζύμη που πήρα από τον Λουκάκο πριν καιρό. Έγινε… μπουκιά και συγχώριο!!! Πάρα πολύ νόστιμη!!!!!!!!!!!!! Για να δούμε τι έκανα!

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (η συνταγή του έλεγε λιγότερο)
  • 180γρ. φρέσκο βούτυρο παγωμένο σε κύβους
  • 5γρ. αλάτι
  • 90γρ. νερό

Για τη γέμιση:

  • 150γρ. ζεματισμένο σπανάκι
  • 150γρ. τυρί φέτα
  • 1 κρεμμύδι
  • 100γρ. πράσο
  • 60ml ελαιόλαδο (4 κουταλιές σούπας)
  • 220γρ. γιαούρτι στραγγιστό με όλα τα λιπαρά
  • 3 αυγά
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι με μέτρο
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι

tarta half

Τι έκανα:

1.Ζύμωσα τη ζύμη μου πρώτα το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να γίνει ψιχουλάκια και μετά έριξα το νερό στο οποίο είχα διαλύσει το αλάτι.

2.Ζύμωσα καλά μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη, την τύλιξα σε ζελατίνα και την έβαλα στο ψυγείο για 1 ώρα.

3.Στο μεταξύ έκανα τη γέμιση τσιγαρίζοντας στο λάδι το κρεμμύδι και το πράσο για 5 λεπτά.

4.Κατόπιν πρόσθεσα το σπανάκι και τον άνηθο και τσιγάρισα ακόμα 3 λεπτά.

5.Ύστερα πρόσθεσα το γιαούρτι και ανακάτεψα πάλι.

6.Το ματι της κουζίνας το είχα κλείσει όταν έβαλα το σπανάκι.

7.Σε ένα μεγάλο μπολ χτύπησα τα αυγά καλά  και πρόσθεσα τη γέμιση.

8.Έτριψα το τυρί με τα δάχτυλα και το πρόσθεσα μέσα στο όλο μείγμα και το άφησα να κρυώσει μέχρι να έρθει η ώρα για να βγάλω τη ζύμη από το ψυγείο.

9.Έβγαλα τη ζύμη και την άπλωσα με τα χέρια μου σε ταρτιέρα στην οποία έβαλα χαρτί ψησίματος και φασόλια και έψησα τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.

10.Μετά έβαλα πάνω τη γέμιση κι έψησα για 35 λεπτά ακόμα στους 180 βαθμούς.

11.Προαιρετικά βάζετε κομματάκια κίτρινο τυρί που λειώνει πάνω

Συντάκτης: Τατιάνα Αρβανίτη

Το blog μαγειρικής της Τατιάνας