Είναι, πλέον κοινό μυστικό, στο οποίο συμφωνούν σχεδόν όλοι οι έμποροι και επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού: Και το 2015, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, μεγάλο μέρος της επιβίωσης της τοπικής αγοράς οφείλεται στους επισκέπτες από Τουρκία και Βουλγαρία.
Δεν ήταν μόνο οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ούτε μόνο η καλοκαιρινή περίοδος που έδωσε ‘φτερά’ στα εμπορικά καταστήματα, στα καφέ, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία της περιοχής. Όπως λένε οι επαγγελματίες, σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο, για όλο το 2015, κυρίως Τούρκοι, έφταναν κατά εκατοντάδες στην περιοχή. Πότε 200, πότε 500, πότε περισσότεροι, σε διάσπαρτες, όχι κλασικά τουριστικές περιόδους μέσα στο χρόνο, έστω για 1-2 μέρες, κινούνταν στην αγορά, διανυκτέρευαν στα ξενοδοχεία, έτρωγαν στα εστιατόρια και άφηναν τα χρήματά τους στην Αλεξανδρούπολη.
Αυτό μαρτυρούν τόσο τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους ξενοδόχοι και επαγγελματίες, όσο και η αίσθηση των ίδιων των πολιτών που όλο το χρόνο έβλεπαν παντού αυτοκίνητα με τουρκικές και βουλγαρικές πινακίδες, και έβλεπαν όλο αυτό τον κόσμο να κινείται στην πόλη.
Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επαγγελματίες του τουρισμού είναι ο κίνδυνος μίας ‘φούσκας’ στην αγορά της Τουρκίας, μια και η κατάσταση, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα είναι επίφοβη σε πολλά επίπεδα. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει στην ανακοπή του τουριστικού ρεύματος προς την περιοχή μας. Αυτό, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση Ελλήνων επισκεπτών, μπορεί να οδηγήσει τόσο την αγορά, όσο και τον τουρισμό εν γένει, σε μία μεγάλη και μακριά κάμψη, από την οποία λίγοι θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Για τον σκοπό αυτό, όσοι γνωρίζουν το κομμάτι του τουρισμού, λένε ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει οργανωμένη προσέγγιση και στη ρωσική αγορά. Οι τεταμένες σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας θα οδηγήσουν σίγουρα περισσότερους Ρώσους στην Ελλάδα, για να λάβει όμως μερίδιο και ο Έβρος, θα πρέπει οι αρμόδιοι να δράσουν συλλογικά και συντονισμένα από νωρίς. Η πρόκληση είναι μεγάλη και το εγχείρημα δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.