«Το γυαλί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει ραγίσει»

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης και η Τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Στο επίκεντρο τα προβλήματα των εργαζομένων,  αλλά και η ανεργία και ακρίβεια

Της Κικής Ηπειρώτου

Το ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να αποφασίσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να σταματήσει την συνεχόμενη φθορά της κυβέρνησής του, άφησε ανοικτό από την Αλεξανδρούπολη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή μας, μαζί με την Τομεάρχη Εργασίας του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Μαζί με τοπικά στελέχη του κόμματος επισκέφθηκαν το πρωί της Δευτέρας 4/10, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έβρου, τα γραφεία του ΕΦΚΑ και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και τις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ. Για το απόγευμα της ίδιας μέρας είχε προγραμματιστεί ανοικτή εκδήλωση για την νέα πρόταση του κόμματος σε καφέ της πόλης.

«Πρώτο συμπέρασμα από τις συναντήσεις μας αυτές, είναι η αγωνία που υπάρχει στον κόσμο της εργασίας, που νιώθει τα δικαιώματά του να έχουν τελείως καταπατηθεί, με την ασκούμενη πολιτική και το Νόμο Χατζηδάκη, ενώ είναι  μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, για το οποίο, δυστυχώς, δεν υπάρχει αυτή την στιγμή καμία πολιτική από τη μεριά της κυβέρνησης, αντίθετα, είναι πολιτικές που εξωθούν την ελαστική και φτηνή εργασία. Είδαμε τη μεγάλη υποστελέχωση που υπάρχει στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΣΕΠΕ και τη δραματική κατάσταση που υπάρχει στον ΟΑΕΔ, πάλι σε ό,τι αφορά θέματα υποστελέχωσης, αλλά και λόγω των συνεπειών του Νόμου Κεραμέως,  για την υποβάθμιση των σχολών μαθητείας.  Είναι ζητήματα που θα τα αναδείξουμε και κοινοβουλευτικά γυρίζοντας πίσω στην Αθήνα» δήλωσε στη ΓΝΩΜΗ η κα Ξενογιαννακοπούλου.

Ραγκούσης για την παρασιτική ελίτ, τις δημοσκοπήσεις και την έλλειψη ψυχραιμίας Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, «στη χώρα υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες, όσον αφορά την κοινωνία. Υπάρχει η κατηγορία, που είναι και η μεγαλύτερη, στην οποία ανήκουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, πρωτίστως οι νέοι, κι υπάρχει και μία μικρή μειοψηφία, η οποία είναι γνωστή εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, η παρασιτική ελίτ, είτε οικονομική, είτε πολιτική. Εμείς είμαστε εδώ για τους πρώτους, για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία,  για τα μεγάλα προβλήματα που έχουν και κυρίως για τα μεγάλα περιθώρια ελπίδας κα προσδοκίας που νιώθουν ότι υπάρχουν γι’ αυτούς, από την ώρα που ασκούνται οι πολιτικές αυτές από τη σημερινή κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι γι’ αυτούς είμαστε εδώ, αυτούς εκπροσωπούμε και γι’ αυτούς έχουμε ήδη ετοιμάσει, όπως ανακοίνωσε ο  Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ένα συνολικό πρόγραμμα, το οποίο δεν δίνει απλώς λύσεις στα τρέχοντα προβλήματα, αλλά και δυναμική, προοπτική και ελπίδα».

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, που τελευταία μπορεί μεν να καταγράφουν μία φθορά για την κυβέρνηση, την οποία όμως δεν φαίνεται να εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ραγκούσης μάς απάντησε :

«Πάντοτε, πρώτα μεταβάλλονται τα δεδομένα σε επίπεδα κοινωνίας και πρώτα  εκδηλώνεται αυτή η μεταβολή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων για την κάθε κυβέρνηση. Μετά, αυτό έρχεται η ώρα να αποτυπωθεί στα πολιτικά σκέλη των δημοσκοπήσεων. Πράγματι, παρατηρείται μία ραγδαία πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης, αν λάβει κανείς υπόψη του τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν ψάξει κανείς να βρει πώς απαντούν οι πολίτες σε ερωτήματα για το πώς νιώθουν και τι πιστεύουν για τις ασκούμενες πολιτικές, εκεί έχουν επιδεινωθεί δραματικά τα στοιχεία για την κυβέρνηση. Κι αυτό εξηγεί γιατί ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται να χάνει την ψυχραιμία του σε διάφορα επίπεδα, από το πώς έκανε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, και το ποιους έθεσε εκτός, πχ στο Υπουργείο Υγείας, που κατά τα άλλα  ήταν η dream team, η οποία τα έκανε όλα καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με δύο λόγια, το γυαλί για την κυβέρνηση  Μητσοτάκη έχει ραγίσει, όχι γιατί το λέμε εμείς, αλλά γιατί αποτυπώνεται στις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό το λόγο κι εμείς περιμένουμε ότι σύντομα ο κ. Μητσοτάκης θα ψάξει έναν τρόπο διαφυγής από αυτή  τη συνεχόμενη κι ασταμάτητη, πια, φθορά που εξελίσσεται καθημερινά για την κυβέρνησή του, ίσως και με την πραγματοποίηση πρόωρων εθνικών εκλογών, το επόμενο διάστημα».

Γκαρά: «Η εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης»

Η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά αναφέρθηκε στην εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει η κυβέρνηση και η οποία, όπως τόνισε, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι Εβρίτες και οι Εβρίτισσες, τα βασικά στοιχεία της οποίας είναι η ακρίβεια και η ανεργία.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η επίσκεψη, αυτή την περίοδο στον Έβρο, όπου σε πολύ μικρό διάστημα και με ραγδαίες ταχύτητες έχουμε δει τις αρνητικές επιπτώσεις της  πολιτικής που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βλέπουμε την ανεργία να αυξάνει συνεχώς, την μετανάστευση να αυξάνει επίσης, ενώ η ακρίβεια έχει φτάσει σε επίπεδα που ειδικά οι πολίτες του Έβρου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Γνωρίζουμε ότι ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα βαρύς, με τα καύσιμα και κυρίως το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και το αγροτικό πετρέλαιο να βρίσκεται σε πολύ υψηλές τιμές.

Τα βασικά προϊόντα διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα, έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα καθημερινά σε κάθε μας επαφή με τους συμπολίτες μας να διαπιστώνουμε ότι ειδικά στον Έβρο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια, ενώ πάρα πολλοί βγαίνουν σε καθεστώς ανεργίας. Άρα, η εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης, η ανάπτυξη που παρουσιάζει, οι ωραίες λέξεις, τα ωραία λόγια, και οι υποσχέσεις που δίνει δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι Εβρίτες και οι Εβρίτισσες. Αυτή την αρνητική αντιαναπτυξιακή τάση πρέπει να την σταματήσουμε άμεσα. Και ο  ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη η πολιτική ομάδα, εκείνο το κόμμα που μπορεί να αποτελέσει τον κορμό μίας προοδευτικής κυβέρνησης, προκειμένου να σταματήσει τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη».

Δέδογλου: Ανησυχητικές εξελίξεις στο μεταναστευτικό

Στα προβλήματα του Έβρου που διαρκώς αυξάνονται αναφέρθηκε ο γραμματέας της ΝΕ Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σπύρος Δέδογλου. Μίλησε για το λιμάνι και την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί, καθώς , ως γνωστόν, είχε προωθήσει το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων. Εκτίμησε ακόμη ότι η κυβέρνηση ξανανοίγει το θέμα των χρυσωρυχείων, κάτι που είχε αποκλείσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αναφορικά με τη δομή φιλοξενίας στο Φυλάκιο, σημείωσε πως παρά τις παραλλαγές στα ονόματα, πχ «επέκταση του ΠΡΟΚΕΚΑ» πρόκειται στην πραγματικότητα για δημιουργία μίας νέας δομής, με κόστος 23 εκ ευρώ, την στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοζε πιστά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για καμία νέα δομή ανατολικά του Νέστου.

«Το πιο σημαντικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, είναι  το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου στο οποίο έχει συμφωνήσει κι όπως είπε στη ΔΕΘ το περιμένει με αγωνία. Σε αυτό αναφέρεται ότι ο  προέλεγχος που θα γίνεται στα σύνορα, στη ζώνη αυτή, δηλαδή στον Έβρο, δεν θα θεωρείται ευρωπαϊκή ζώνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ό,τι θα ακολουθήσει» υπογράμμισε ο κ. Δέδογλου.