Φασόλια γίγαντες στο φούρνο με πανσέτες χοιρινές

Είναι ευρέως γνωστό ότι το χοιρινό ταιριάζει απόλυτα με τα φασόλια! Κι αν δεν το γνωρίζατε σας το υπογράφω εγώ! Έτσι λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω σήμερα φασόλια γίγαντες στο φούρνο και θυμήθηκα ότι έχω 1 κιλό πανσέτα χοιρινή στην κατάψυξη. Μόνη της να την ψήσεις ποιός πρώτα θα φάει και θα χορτάσει…. Σκέφτηκα λοιπόν να απλώσω τις πανσετούλες πάνω από τα φασόλια μου και να ψηθούν όλα μαζί. Το λίπος της πανσέτας να λειώνει και να το τραβάνε οι γίγαντες και τα υπόλοιπα λαχανικά!!! Έτσι έκανα λοιπόν!!! Αφού μέχρι και ο Μαυρίκιος (μαύρος γάτος) ζητούσε υπομονετικά μεζεδάκι!!!!
Η απόλαυση της βρώσης: Φασόλια γίγαντες στο φούρνο με πανσέτες χοιρινές

Υλικά:

  • 500γρ. φασόλια γίγαντες
  • 2 τριμμένες μεγάλες ντομάτες
  • 2 ξερα κρεμμύδια
  • 4 καρότα
  • 1 χούφτα μαϊντανό
  • 3 κλαράκια δυόσμο
  • μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • αλάτι για τη γεύση
  • 1 κιλό πανσέτες χοιρινές
  • 80ml εαιόλαδο
  • ρίγανη, πιπέρι, αλάτι για το πασπάλισμα των πανσετών

Πώς τα φτιάχνουμε:

  1. Βάζουμε από το βράδυ τους γίγαντες να μουλιάσουν σε νερό. (εγώ σκέτο νερό έβαλα και έγιναν μια χαρά! Αν ξεχάσουμε να τους μουλιάσουμε από βραδύς τους βάζουμε 2 καυτά νερά το πρωί και σε 2 με 3 ώρες είναι έτοιμοι μουλιασμένοι)
  2. Την άλλη μέρα τους βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά.
  3. Αλατοπιπεροριγανώνουμε τις πανσέτες και τις βάζουμε στο ψυγείο όσο προετοιμάζουμε τα υπόλοιπα και μέχρι να έρθει η ώρα να τις βάλουμε για ψήσιμο.
  4. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια, τα καρότα.
  5. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
  6. Σε κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τα καρότα στο ελαιόλαδο και μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα.
  7. Αφήνουμε να σιγοβράσουν και στα 20 λεπτά προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
  8. Σβήνουμε τη φωτιά στη μισή ώρα.
  9. Σε ένα ταψί ή πυρέξ βάζουμε τους γίγαντες και προσθέτουμε τα λαχανικά της κατσαρόλας και το αλάτι με το πιπέρι.
  10. Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε πάνω τις πανσέτες.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς 1 ώρα. Μόλις δούμε ότι οι πανσέτες κοκκίνισαν τις γυρνάμε από την άλλη μεριά.

Συντάκτης: Τατιάνα Αρβανίτη

Το blog μαγειρικής της Τατιάνας