Υλικά:
- 500γρ. φασόλια γίγαντες
- 2 τριμμένες μεγάλες ντομάτες
- 2 ξερα κρεμμύδια
- 4 καρότα
- 1 χούφτα μαϊντανό
- 3 κλαράκια δυόσμο
- μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- αλάτι για τη γεύση
- 1 κιλό πανσέτες χοιρινές
- 80ml εαιόλαδο
- ρίγανη, πιπέρι, αλάτι για το πασπάλισμα των πανσετών
Πώς τα φτιάχνουμε:
- Βάζουμε από το βράδυ τους γίγαντες να μουλιάσουν σε νερό. (εγώ σκέτο νερό έβαλα και έγιναν μια χαρά! Αν ξεχάσουμε να τους μουλιάσουμε από βραδύς τους βάζουμε 2 καυτά νερά το πρωί και σε 2 με 3 ώρες είναι έτοιμοι μουλιασμένοι)
- Την άλλη μέρα τους βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά.
- Αλατοπιπεροριγανώνουμε τις πανσέτες και τις βάζουμε στο ψυγείο όσο προετοιμάζουμε τα υπόλοιπα και μέχρι να έρθει η ώρα να τις βάλουμε για ψήσιμο.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια, τα καρότα.
- Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
- Σε κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τα καρότα στο ελαιόλαδο και μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα.
- Αφήνουμε να σιγοβράσουν και στα 20 λεπτά προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
- Σβήνουμε τη φωτιά στη μισή ώρα.
- Σε ένα ταψί ή πυρέξ βάζουμε τους γίγαντες και προσθέτουμε τα λαχανικά της κατσαρόλας και το αλάτι με το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε πάνω τις πανσέτες.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς 1 ώρα. Μόλις δούμε ότι οι πανσέτες κοκκίνισαν τις γυρνάμε από την άλλη μεριά.
Συντάκτης: Τατιάνα Αρβανίτη
Το blog μαγειρικής της Τατιάνας