Μεγάλη επίθεση δέχτηκαν τις προηγούμενες ημέρες 3 συστημικές ελληνικές τράπεζες. Υπάρχει διαρροή στοιχείων ελληνικών χρεωστικών και πιστωτικών καρτών που χρησιμοποιήθηκαν για αγοραπωλησίες στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες.

Υπάρχει συναγερμός στις τράπεζες αλλά και   εμπλοκή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Τράπεζας της Ελλάδας. Άγνωστο με ποιο τρόπο έχει γίνει υποκλοπή των στοιχείων ελληνικών καρτών οι οποίες εμφανίζονται να χρησιμοποιούνται για αγοραπωλησίες.

Το πρόβλημα τουλάχιστον από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα δεν αφορά web-banking αλλά εντοπίζεται στη χρήση πιστωτικών – χρεωστικών καρτών. Η χρήση των καρτών για αγοραπωλησίες φέρεται να έγινε τις τελευταίες ημέρες. Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη στις ΗΠΑ ήταν η μέρα των Ευχαριστιών ενώ την Παρασκευή ακολουθούσε η αποκαλούμενη “Μαύρη Παρασκευή”, ημέρα δηλαδή των μεγάλων εκπτωτικών προσφορών όπου υπολογίζεται ότι γίνεται τζίρος 60 δισ δολ! Ταυτόχρονα σήμερα, Δευτέρα είναι η αποκαλούμενη “Cyber Monday”, η μέρα δηλαδή που είναι αφιερωμένη στις μεγάλες ηλεκτρονικές εκπτωτικές προσφορές.

Διαβάστε ακόμη  Δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης: 21.700 ευρώ για τη συναυλία της Τζόζεφιν

Το κύκλωμα των χάκερς φαίνεται να εκμεταλλεύθηκε τη χρονική συγκυρία καθώς μεσολαβούσε και το Σαββατοκύριακο ούτως ώστε να δράσει κατά το 4ήμερο αυτό.

Φαίνεται όμως ότι η δημοσιοποίηση της υπόθεσης έφερε ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο στις τράπεζες. Σήμερα Δευτέρα, από το alexpoli.gr δοκιμάσαμε να επικοινωνήσουμε με το αρμόδιο τμήμα ενεργοποίησης κωδικών χρεωστικών καρτών. Μετά τη δέκατη φορά σταματήσαμε τις δοκιμές καθώς μόλις η γραμμή μπαίνει σε αναμονή για να συνδεθεί με το αρμόδιο τμήμα… υπάρχει ηχητικό μήνυμα που λέει ότι όλες οι γραμμές είναι απασχολημένες και η γραμμή πέφτει…αντί να μπει σε σειρά προτεραιότητας….

Πληροφορίες από Πρώτο Θέμα και Capitalnews247