Λαμπάκης: Τα χρήματα του ΤΑΠ θα τα διαχειριστούν αποκλειστικά οι Δήμοι και όχι η Περιφέρεια

Μία απόφαση που αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια των δημάρχων της ΑΜΘ μετά τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, αναφορικά με την κατανομή των χρημάτων που θα διαθέσει η εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ, πήρε ομόφωνα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης, από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου, είχε αναφέρει πως από τα 10 εκ. ευρώ που προτίθεται να διαθέσει η εταιρεία, στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης της, τα 5 εκ. ευρώ μπορούν να κατανεμηθούν στους δήμους από τους οποίους περνά ο αγωγός, ως αντισταθμιστικά, και τα υπόλοιπα 5 εκ. ευρώ να τα διαχειριστεί η Περιφέρεια για έργα σε περιφερειακό επίπεδο.

Είχε μάλιστα διατυπωθεί η πρόταση για ίδρυση ΙΕΚ, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο σπουδών θέματα σχετικά με τους αγωγούς και την ενέργεια. Η ΠΕΔ ΑΜΘ, δια μέσου του προέδρου της και δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, αποφάσισε πως τα 10 εκ. ευρώ από τον αγωγό θα τα διαχειριστούν οι δήμοι και η ΠΕΔ, καθώς η Περιφέρεια μπορεί να έχει συντονιστικό, όχι όμως διαχειριστικό ρόλο.

Διαβάστε ακόμη  Ευαισθησίες της ΕΛΑΣ, μετά τη δολοφονία της Κυριακής…

Μιλώντας στον Maximum FM 93,6 και στον Δημήτρη Κολιό, o κ. Λαμπάκης επισήμανε μεταξύ άλλων: “Σεβόμαστε τον περιφερειάρχη και τον τιμούμε. Δεν μπορεί όμως να υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Οι δήμοι είμαστε ανεξάρτητος θεσμός, σεβόμαστε τον περιφερειακό βαθμό, αλλά όμως ο αντίστοιχος σεβασμός πρέπει να υπάρχει και για το ρόλο του δημάρχου. Σε καμία περίπτωση δεν συγκρουόμαστε, απλά δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας να διαχειριστούμε τα χρήματα που αντιστοιχούν στους δήμος μας… Εμείς θα επιλέξουμε και θα αποφασίσουμε τι έργα θα γίνουν στους δήμους και αν κάποιο ποσό θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση, για παράδειγμα, κάποιων ΙΕΚ”.

Ο κ. Λαμπάκης μάλιστα εκτίμησε πως το προσδοκώμενο ποσό θα είναι σίγουρα μεγάλο, αφού ο αγωγός, εντός του δήμου Αλεξανδρούπολης, διανύει περίπου 56 χιλιόμετρα.

(Οι δηλώσεις του κ. Λαμπάκη στο radiomax.gr)

Newsroom Alexpoli.gr