Ακόμη στις μελέτες το μουσείο της Δοξιπάρας

Ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα (εννοείται προς αποφυγή) είναι η υπόθεση της κατασκευής εκθεσιακού χώρου για τα μοναδικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας ευρήματα του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας στο βόρειο Έβρο.

Οι καθυστερήσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τα πισωγυρίσματα αποτελούν «μνημείο» κακοδιαχείρισης και ελληνικού αλαλούμ που σπάνια συναντάται στον κόσμο. Η ανασκαφή της ομάδας του επίτιμου έφορου αρχαιοτήτων, και υπεύθυνου της ανασκαφής, Διαμαντή Τριαντάφυλλου, έφερε στο φως τα σπουδαία ευρήματα, τα οποία σήμερα προστατεύονται με μουσαμάδες και διάφορους άλλους τρόπους από τις καιρικές συνθήκες και το πέρασμα του χρόνου.

Το θέμα βρίσκεται ακόμη στις αναγκαίες τροποποιήσεις των διαφόρων μελετών που πρέπει να γίνουν και που καθυστερούν λόγω αλλαγών φορέων, καταργήσεων υπηρεσιών και άλλων κωλυμάτων τα τελευταία χρόνια. Στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ της Τετάρτης εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου Πολιτισμού, με αντικείμενο την ολοκλήρωση της μελέτης για την προστασία και την ανάδειξη των ευρημάτων. Το έργο του εκθεσιακού χώρου, εκτιμάται στα 3,5 εκ. ευρώ, χρήματα που ακόμη δεν έχουν εξασφαλισθεί.

Διαβάστε ακόμη  Στην εθνική κ18 για την πρόκριση στο Πανευρωπαϊκό ο Χ. Γκοτσίδης του Εθνικού

Όπως δήλωσε ο κ. Τριαντάφυλλος στον Παρατηρητή της Θράκης, «μετά από τη σημερινή απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, περιμένουμε να γίνουν οι τελευταίες τροποποιήσεις των αρμοδίων διευθύνσεων του Υπουργείου στις μελέτες και να προχωρήσουμε στο στάδιο της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης, ούτως ώστε μετά, έτοιμοι από πλευράς μελετών, να επιδιώξουμε να βρούμε πιστώσεις για την ολοκλήρωση του έργου».