Από τους νεότερους Αντιπεριφερειάρχες πανελλαδικά. Ο Κωνσταντίνος Εξακουστός μιλάει για τα μεγάλα θέματα στο Alexpoli.gr

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, σας καλωσορίζουμε στο Alexpoli.gr. Πόσο εύκολο είναι για ένα νέο πολιτικό να σηκώνει το βάρος του τίτλου του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης στις μέρες μας;  Είχατε δεύτερες σκέψεις για να δεχτείτε το ρόλο αυτόν?

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε , ξεκινώντας από μένα τον κύκλο και άλλων συνεντεύξεων που θα επακολουθήσουν στο site σας. Επιπρόσθετα θα ήθελα να σας ευχηθώ για την καινούρια προσπάθεια σας, να ανταποκριθείτε στο ακέραιο στις προσδοκίες των αναγνωστών σας για αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση, με δυναμικές παρεμβάσεις και κριτική που θα ενισχύσουν τον δημόσιο διάλογο στην ειδησεογραφία του Νομού και της Περιφέρειας.

Κάθε εποχή έχει τις προκλήσεις της , η άποψη μου είναι ότι στη σημερινή περίοδο δεν υπάρχει εύκολο ή δύσκολο, υπάρχει η συνέπεια, η μεθοδικότητα, η οργάνωση και η επιμονή για να συμβάλλεις ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων αλλά και στην αποστολή που μας ανατέθηκε από τον κόσμο, δίνοντας καθημερινές μάχες χωρίς μεγάλα λόγια και μεμψιμοιρίες.

Δεν είχα καμία δεύτερη σκέψη να δεχτώ τον ρόλο που μου ανατέθηκε, είναι μία πρόκληση για μένα να συμμετέχω ενεργά στην συλλογική προσπάθεια που δίνει η παράταξη μας υπό τον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, να τιμήσω την εμπιστοσύνη του κόσμου, γιατί ο κόσμος είναι ο κυρίαρχος, είναι αυτός που πρώτα και πάνω απ’ όλα μας δίνει τους ρόλους, αλλά και την εμπιστοσύνη του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Γιώργου Παυλίδη στο πρόσωπο μου για τους τομείς που μου έχει αναθέσει.

12248640_10208594812454196_899233401_nΠως βλέπετε την κατάσταση στη χώρα; Πιστεύετε ότι θα υπάρξει στα επόμενα χρόνια βελτίωση της κατάστασης;

Η κατάσταση στη χώρα μόνο καλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, η ανεργία σε υψηλά επίπεδα και ειδικότερα στους νέους, νέοι επιστήμονες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση της χώρας μεταναστεύουν στο εξωτερικό,  γραφειοκρατία,  υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών τους οποίους προσωπικά θεωρώ ήρωες που συνεχίζουν να επιχειρούν σε αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα, είναι αυτοί που στηρίζουν την πραγματική οικονομία και μπορούν να αποτελέσουν μια καλή βάση αν επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα, και η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους επενδυτές είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν μια δυσχερή εικόνα για την οικονομία. Αυτό που σας αναφέρω σε μερικές γραμμές, το φωνάζουν οι παραγωγικοί φορείς σε καθημερινή βάση. Η πλήρης κατάρρευση του παραγωγικού μοντέλου που λειτούργησε τις προηγούμενες δεκαετίες και η αδυναμία εύρεσης μιας νέας πυξίδας για την οικονομία, νέων στόχων που θα βασίζονται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας εκεί που είναι ανταγωνιστική μας οδήγησε στην σημερινή κατάσταση που βιώνουμε. Σε μια οικονομία που ασφυκτιά, μια καλή διέξοδος είναι η ενίσχυση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Η χώρα πρέπει άμεσα να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς, η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει  στις ενέργειες εκείνες που θα αποκαταστήσουν την εικόνα μας στο εξωτερικό, θα εξαφανίσουν τα δυσμενή σενάρια και θα άρουν στρεβλές καταστάσεις όπως τα capital controls.

Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα θα υπάρχει μια στασιμότητα, μου δίνουν ελπίδα οι επιχειρήσεις που ανθίστανται σ αυτές τις αντίξοες συνθήκες και στέκονται στα πόδια τους. Όλοι πρέπει να υπηρετήσουμε την εθνική προσπάθεια σε όποια θέση κι αν βρισκόμαστε.

Θα σας ενδιέφερε μελλοντικά η κεντρική πολιτική σκηνή;

Ο κόσμος με εξέλεξε για να υπηρετήσω την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Δεν μπορώ όμως σε καμία περίπτωση να προδικάσω το μέλλον, είμαι 31 ετών και αυτό που λέω είναι ότι στην ζωή και στην πολιτική δεν μπορείς ποτέ να αποκλείσεις τίποτε.

Να έρθουμε σε πιο τοπικά ζητήματα. Με δεδομένο το τεράστιο και διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας στο νομό μας, συνεχίζει η διοίκηση της Περιφέρειας κι εσείς προσωπικά να αποκλείετε το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί  η επένδυση της εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα;

Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύω στις επενδύσεις, και στην ιδιωτική πρωτοβουλία, για την συγκεκριμένη επένδυση, την επένδυση εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα, έχω σαφή εικόνα και άποψη και είμαι κατά . Είμαι κατά από την περίοδο που ήμουν Πρόεδρος στο Τοπικό Συμβούλιο Νέων Αλεξανδρούπολης το 2008, όταν είχαμε λάβει μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στην συγκεκριμένη επένδυση. Πάνω από 400 τόνοι χρυσού θα εξορυχτούν στην περιοχή μας, η εξόρυξη θα γίνει με την μέθοδο κυανίου και με χιλιάδες τόνους εκρηκτικά, το κυάνιο είναι μία επικίνδυνη ουσία που δεν διαλύεται και παραμένει για χιλιάδες χρόνια, είναι μια επικίνδυνή ουσία για την υγεία και σημαντική απειλή για το περιβάλλον.

Το σύνολο της κοινωνίας στην πλειοψηφία του, η τοπική αυτοδιοίκησή αλλά και σύλλογοι και φορείς έχουν εκπεφρασμένη άποψη κατά της συγκεκριμένης επένδυσης.

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ που εκφράζεται από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη έχει συγκεκριμένη θέση, είναι κατά της επένδυσης, και αν ανατρέξετε και σε παλαιότερες δηλώσεις, η πάγια θέση του Περιφερειάρχη είναι ό,τι,  ότι βλάπτει την υγεία και το περιβάλλον δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Θέτετε όμως δύο βασικές παραμέτρους και πολύ ορθά, ιδιαίτερα σημαντικές , την αποβιομηχάνιση και την ανεργία .

Μια απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, είναι η επένδυση του ζεόλιθου, αναξιοποίητος πλούτος που ανέρχεται στα 20 δις, με πολλαπλές χρήσεις από την γεωργία μέχρι την βιομηχανία, φανταστείτε τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της χρήσης αυτής στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην βιομηχανική ανάπτυξη. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι αποφασισμένη να προωθήσει την αξιοποίηση του πολύτιμου πετρώματος, που θα συνεισέφερε ουσιαστικά στην ανάπτυξη και στην αύξηση του ΑΕΠ της Περιφέρειας μας.

Πρόσφατα, ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος, πρότεινε μέσω ραδιοφωνικής του συνέντευξης να δοθούν τα “κουφάρια” της ΒΙΠΕ σε επενδυτές έναντι χαμηλού τιμήματος, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής. Πώς βλέπετε αυτή την πρόταση;

Οποιαδήποτε πρόταση που αφορά την προσέλκυση επενδύσεων στην ΒΙΠΕ θα πρέπει να εξετάζεται θετικά.  Για την συγκεκριμένη πρόταση, θεωρώ ότι θα πρέπει να εξειδικευτεί η έννοια του χαμηλού τιμήματος και το προφίλ των επενδυτών που θα έρθει, γιατί θεωρώ ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, και βέβαια ο αριθμός των ατόμων που θα απασχοληθούν γιατί το ζήτημα είναι να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας. Αφού  αναφέρεστε όμως στην δήλωση του βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Ρίζου και το ενδιαφέρον προς την βιομηχανία της περιοχής, θα κάνω μια πρόταση προς του Βουλευτές του Έβρου να παρέμβουν για την κατάργηση της έκπτωσης στα τιμολόγια υψηλής τάσης, που μειώνει σημαντικά το ενεργειακό κόστος, και από την στιγμή που θα διαμορφωθούν νέα τιμολόγια από την ΔΕΗ για τους πελάτες υψηλής τάσης να συνυπολογιστεί από την ΔΕΗ και να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης οι τοπικές βιομηχανίες που βρίσκονται σε ακριτική περιοχή, δίπλα σε χώρες με καλύτερο φορολογικό περιβάλλον και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.

Επιπλέον οι προθέσεις της Κυβέρνησης για να συνδεθεί η Εγνατία Οδός με την ΒΙΠΕ να μην μείνουν απλά προθέσεις αλλά να υλοποιηθούν.

12270189_10208594810614150_864885939_n

Ένα από τα ζητήματα που συχνά σχολιάζονται είναι η έλλειψη σύγχρονων δομών πρόσβασης στο ΔΕΛΤΑ του Έβρου καθώς και υποδομές για την αξιοποίηση του. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για το ζήτημα αυτό;

Το Δέλτα του Έβρου είναι ένας θησαυρός για την Περιφέρεια μας, είναι μια περιοχή που είναι γνωστή εκτός συνόρων και θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού. Οι υποδομές υπάγονται στην αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου.

Αυτό που προωθείται από την μεριά της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την αξιοποίηση του, και συναρτάται άμεσα με τους στόχους που έχει θέσει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ για να καταστεί Τουριστικός Προορισμός Αριστείας είναι η στενή συνεργασία της Περιφέρειας, των φορέων διαχείρισης , των Δήμων αλλά και επιχειρηματιών έτσι ώστε να ενισχυθούν οι ειδικές μορφές τουρισμού και η προβολή του φυσικού μας πλούτου μέσα από συγκεκριμένες δράσεις όπως είναι οι τουριστικές εκθέσεις που συμμετέχει η Περιφέρεια.

Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για τον τερματικό σταθμό LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Το θέμα ανακινείται από την κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσιεύματα. Σε τι επίπεδο βρίσκεται η ενημέρωση της Περιφέρειας για το θέμα και τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει στο ζήτημα αυτό;

Πρόκειται για επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ,  αποτελεί έργο προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση και μια στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, μπορεί να αναβαθμίσει την περιοχή και να την καταστήσει ενεργειακό κόμβο αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και τους επιχειρηματίες αφού μπορεί να εξασφαλιστεί φθηνή θέρμανση για τα νοικοκυριά και φθηνή ενέργεια για τους επιχειρηματίες. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ διαδραματίζει ήδη σημαντικό ρόλο για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε φθηνό φυσικό αέριο αφού με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη η Περιφέρεια ήδη κινείται προς την κατεύθυνση κατασκευής υποδομών διανομής φυσικού αερίου στις 5 μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Καβάλα και την Δράμα συνεργαζόμενη με την ΔΕΠΑ εξασφαλίζοντας ιδιωτική χρηματοδότηση 21,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Το φθηνό φυσικό αέριο αξιώνεται από την Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας θέτοντας όμως και όρους σε ζητήματα περιβάλλοντος , ασφάλειας και υγείας , σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει και συναίνεση από τις κοινωνίες της Περιφέρειας για τέτοια μεγάλα έργα όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τους δύο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους εκλεγμένους βουλευτές και τους παραγωγικούς φορείς.

Η οικονομία της χώρας όπως όλοι γνωρίζουμε πάσχει από πρωτογενή παραγωγή. Οι δυνατότητες του Έβρου και της Θράκης είναι μεγάλες αλλά δυστυχώς η παραγωγή επί της ουσίας δεν αναπτύσσεται. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Οι δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα στον ¨Έβρο και στην Περιφέρεια είναι τεράστιες και ανεκμετάλλευτες σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν, καλλιέργειες με δυναμική, προϊόντα με υψηλή ποιότητα και αναγνωσιμότητα αποτελούν μερικά από τα στοιχεία στα οποία θα μπορούσε να οικοδομηθεί η ανασύνταξη της πρωτογενούς παραγωγής. Στον ¨Έβρο βρεθήκαμε αντί να σχεδιάζουμε την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, να πολεμάμε με τις ζωονόσους και με τις φυσικές καταστροφές και ακόμα να μετράμε τις πληγές μας. Η παραγωγή δεν αναπτύσσεται λόγω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος που επικρατεί στην χώρα  και τα σημάδια του είναι εμφανή και στον πρωτογενή τομέα,  το κόστος παραγωγής είναι υψηλό εάν συνυπολογιστούν οι φόροι στο αγροτικό πετρέλαιο , η ενημέρωση είναι ελλιπής τις περισσότερες φορές για τις ευκαιρίες που ανοίγονται, η παραγωγή δεν είναι πιστοποιημένη σ’ όλα τα στάδια, τα κόκκινα δάνεια αποτελούν βραχνά και για τον αγροτικό κόσμο, αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για να εξηγηθεί η μη ανάπτυξη της παραγωγής . Επιπλέον οι προσπάθειες που γινόντουσαν μέχρι σήμερα ήταν μεμονωμένες και ασύνδετες κάτι που προσπαθεί η Περιφέρεια να το ανατρέψει μέσα από την αναδιάρθρωση του αγροδιατροφικού τομέα που αποτελεί κεντρική στόχευση της Περιφέρειας . Οι παραγωγοί θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να επωφεληθούν από τις διαμορφούμενες συνέργειες. Η Περιφέρεια επιδιώκει τις συνεργασίες και τις δικτυώσεις, ενημερώνει τους παραγωγούς και όσους εμπλέκονται με τον πρωτογενή τομέα για τις δυνατότητες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης όπου ενισχύεται η μεταποίηση αλλά και η Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης  που εφαρμόζεται από την Περιφέρεια και προωθείται η καινοτομία θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο.

Σε ποιόν τομέα πιστεύετε εσείς προσωπικά ότι ο Έβρος έχει καλύτερες δυνατότητες να πετύχει τα επόμενα χρόνια;

Πιστεύω  ότι σ’ όλους τους τομείς δεν έχουμε πιάσει ταβάνι και έχουμε πολλά περιθώρια. Για τον τουρισμό υπάρχει μια καλή συγκυρία για την περιοχή μας, καθώς έχουν εισέλθει πάνω από 5 εκατομμύρια επισκέπτες  στην Περιφέρεια μας από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και 1 εκατομμύρια επισκέπτες από τα ελληνοτουρκικά, επομένως αναπτύσσεται μια δυναμική, την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Οι ξενοδόχοι, οι επιχειρηματίες της περιοχής στην εστίαση και οι τουριστικοί πράκτορες συνδράμουν προς αυτήν την κατεύθυνση με τον επαγγελματισμό τους ανεβάζοντας το τουριστικό προφίλ της περιοχής ακόμη παραπάνω. Όλοι αυτοί οι επισκέπτες, οι εν δυνάμει καταναλωτές μπορούν να δώσουν τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής.

Άμεσα με τον τουρισμό συνδέεται και ο πολιτισμός, πρόσφατα ανακαλύφθηκε αρχαίος τάφος στον Δορίσκο, αυτό καταδεικνύει ότι αυτή η περιοχή είναι γεμάτη από ιστορία και μύθους, το μόνο που μένει είναι να τους αναδείξουμε κατάλληλα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε πρόσφατα η Περιφέρεια το φεστιβάλ Via Egnatia, που προσπαθεί να αναδείξει την αρχαία Εγνατία Οδό ως ένα πολιτισμικό σημείο αναφοράς που μας ενώνει.