Ξεφυλλίζοντας αληθινά εγκλήματα

Τελευταίος μήνας φθινοπώρου και τα αναγνώσματά μας πλέον σχεδόν απαιτούν κουβέρτα, κρασί και για τους τυχερούς, τζάκι. Τώρα λοιπόν που βραδιάζει νωρίς και το κρύο έχει γίνει καθημερινότητα, ιστορίες αληθινού εγκλήματος, παρά την μακάβρια φύση τους, είναι μια καλή επιλογή για το βραδινό μας διάβασμα. Για μια ενδοσκόπηση στην σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ψυχολογίας, ας δούμε μερικά από τα πιο αγαπημένα βιβλία του είδους.

  1. In Cold Blood, του Truman Capote

foto1

Στα μέσα του Νοέμβρη του 1959 η οικογένεια Holcomb δολοφονείται βάναυσα στο σπίτι της στο Κάνσας. Στο φόντο του σχεδόν αρχετυπικού μοτίβου του αμερικάνικου ονείρου, ο Capote λακωνικά και με δεξιοτεχνία μεταφέρει στιγμές του εγκλήματος και προσφέρει μια οπτική στην βία των ΗΠΑ της εποχής. Από τα απαραίτητα βιβλία μιας βιβλιοθήκης.

  1. Helter Skelter, του Vincent Bugliosi

foto2

Ο Bugliosi ήταν ο εισαγγελέας της υπόθεσης των δολοφονιών της οικογένειας Manson, εγκλήματα που συντάραξαν το Λος Άντζελες και έφτασαν να λάβουν μυθικές διαστάσεις. Με ματιές στην πρόοδο της αστυνομικής έρευνας εκ των έσω, το βιβλίο αυτό μας δίνει όλη την ουσία και αγωνία που βίωσαν οι δικαστικές αρχές στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

  1. Homicide, του David Simon

foto3

Πολύ πριν το “The Wire” ανακηρυχτεί ως η καλύτερη αμερικάνικη σειρά, και επάξια, ο David Simon, ο δημιουργός της, εργαζόταν ως δικαστικός δημοσιογράφος στους δρόμους της Βαλτιμόρης. Το εν λόγω βιβλίο, προϋπήρξε και έχει γίνει επίσης σειρά με ομώνυμο τίτλο. Ταξιδεύουμε λοιπόν στην αφιλόξενη Βαλτιμόρη του ’90, με την ατμοσφαιρικά λιτή πρόζα του Simon.

Ειρήνη Μαυρομάτη