Εκδηλώσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, η οποία καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2005 και τιμάται την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα πραγματοποιήσει μια σειρά εκδηλώσεων για αυτούς που άδικα και βίαια χάθηκαν στην άσφαλτο, με σκοπό την αναγνώριση του πόνου που βιώνουν οι συγγενείς τους,  την αφύπνιση της κοινωνίας και την ευαισθητοποίηση των μελών της σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Στην Αλεξανδρούπολη οι εκδηλώσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης σε θέματα οδικής ασφάλειας θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο και την Κυριακή 14 και 15 Νοεμβρίου ως εξής:

Σάββατο 14 Νοεμβρίου, 08.30-13.30: Αιμοληψία από το Σύλλογο Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης και την Κινητή Μονάδα του ΓΠΝΑ μπροστά στο Δημαρχείο· αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων για όσους θέλουν να δώσουν ένα μήνυμα αγάπης και συμπαράστασης προς τα θύματα τροχαίων που επέζησαν. Μαζί στον τομέα της ενημέρωσης οι «ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΞ’ ΑΙΜΑΤΟΣ» από το ΓΠΝΑ.

09.00-12.00: Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης θα πραγματοποιηθεί κοινή δράση με το Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Γραφείου Εθελοντισμού. Στην οργανωμένη αυτή συνάντηση του Σαββάτου θα γίνει προβολή σποτ και εκπαιδευτική ενημέρωση των παιδιών από εκπρόσωπο της Τροχαίας και του ΕΚΑΒ με θέμα «Χρήση ζώνης – Οδήγηση ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΗΤΟ – ΠΟΤΕ Αλκοόλ και οδήγηση – Εξοικείωση με τους σωστούς τρόπους να χρησιμοποιεί κανείς το Αυτοκίνητο».

Διαβάστε ακόμη  Ευρωεκλογές 2024: Οι 42 υποψήφιοι του «Κόσμου»

12.00-12.30: Εικονική διάσωση Θύματος από Τροχαίο Δυστύχημα από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) Αλεξανδρούπολης στο κέντρο της πόλης. Έμπειρα στελέχη του ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης θα βρίσκονται μπροστά στο Δημαρχείο για την παραπάνω δράση με ασθενοφόρο προς ενημέρωση των πολιτών.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου, 07.30-10.00: Στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση για τα Θύματα Τροχαίων Δυστυχημάτων από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ.κ. Άνθιμο. Θα συμμετέχει η Χορωδία ΟΡΦΕΑΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με μια κατανυκτική παρουσία μικρής διάρκειας. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί σιωπηλή ήσυχη πορεία και θα ακολουθήσει στις 11:00 συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο για να τιμηθεί η μνήμη όλων όσοι χάνονται στην άσφαλτο. Η Ένωση Αστυνομικών Αλεξανδρούπολης και η Τροχαία Αλεξανδρούπολης θα διανέμουν έντυπο υλικό με κανόνες οδικής ασφάλειας.

12:00: Συμβολική Ποδηλατοβόλτα στο κέντρο της πόλης με τους Ποδηλάτες Αλεξανδρούπολης – Εθνικός στο πλαίσιο της Μαύρης Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας αφιερωμένης στα Θύματα της Ασφάλτου με κύρια, αλλά όχι μόνη, αναφορά στους ποδηλάτες – θύματα. Μετά το τέλος της ποδηλατοβόλτας θα πραγματοποιηθεί δημιουργία πεταλούδων με ονόματα θυμάτων τροχαίων στην άσφαλτο, μπροστά στο Δημαρχείο. Πανελλαδικά αναπτύσσεται η πρωτοβουλία Πεταλούδες στην Άσφαλτο, Αόρατοι ναι, Ανύπαρκτοι όχι”, με στόχο η καταγραφή των σημείων “φυγής” των θυμάτων να πάρει μαζικότερη διάσταση.