Ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα μάλλον κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

 Άρθρο του Μενέλαου Μαλτέζου 

Η αντικειμενική και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών είναι βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Δυστυχώς για την χώρα μας  σύμφωνα  με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) η Ελλάδα βρίσκεται στην θέση 108 στην Παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την ελευθερία του τύπου. Τελευταία στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. κάτω και από την Βουλγαρία.

Φυσικά πολλοί αμφισβητούν την έρευνα μεταξύ αυτών και ο Πρωθυπουργός όπως αναμενόταν , ωστόσο έχουν καταγραφεί στην χώρα μας δολοφονίες και διώξεις δημοσιογράφων κάτι που ήταν αδιανόητο άλλους καιρούς.

Να θυμίσουμε ότι η ελευθερία του τύπου, τόσο ως συλλογικός θεσμός εγγύησης πλουραλιστικής και αντικειμενικής ενημέρωσης, όσο και ως ατομικό δικαίωμα έκφρασης των πολιτών είναι βασικό κύτταρο της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και προστατεύεται από την Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και από το ελληνικό Σύνταγμα.

Όταν ακόμη και Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας ∆ρακόπουλος, αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα που δεν είναι κανένας λαϊκιστής η Συριζαίος, μέλλον κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Ήταν ο ίδιος σε ανοιχτή συζήτηση του iMEdD, στο κλείσιμο του «SNF Nostos Health 2022», που υπενθύμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 108η θέση της κατάταξης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα αλλά και την 40ή του Reuters: «Με απασχολεί πάρα πολύ ως πολίτη. Είμαι και Έλληνας, είμαι και Αμερικάνος. Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται, αλλά, νομίζω, όλοι ξέρουμε γιατί έχουμε φτάσει εκεί, είναι φως φανάρι. Είναι άσχημο».

Διαβάστε ακόμη  Παρά-Κολύμβηση: Δύο αργυρά μετάλλια για Μιχαλεντζάκη και Σταματοπούλου στη Μαδέιρα

Φυσικά όταν οι δημοσιογράφοι επέμεναν αν θεωρεί πως υπάρχει όντως πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα . «Όποιος νομίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, χρειάζεται γιατρό», η απάντησή του. «Φτάνει ένα σημείο που λες πλέον τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό το πράγμα. Αλλά κάποια στιγμή κάτι πρέπει να γίνει. Είναι απαράδεκτο.Όποιος λέει ότι δεν είναι έτσι, θέλει ψυχίατρο. Και ναι, μας απασχολεί και σαν Ίδρυμα»

Επειδή οι αιχμές του προέδρου του «Σταύρος Νιάρχος» για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχουν δυσαρεστήσει το σύστημα Μητσοτάκη η ¨τιμωρία¨ δεν άργησε να έλθει. Η επιβεβαίωση ήρθε σε λίγο και  παρά το γεγονός ότι το Πρακτορείο είχε δημοσιογράφο παρόντα στην εκδήλωση το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξαφάνισε τη συνέντευξη του κ. ∆ρακόπουλου από το site του, προφανώς γιατί όσα ειπώθηκαν δεν είναι αρεστά στην κυβέρνηση. Υπόψη ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάγεται πλέον απευθείας στον πρωθυπουργό, έχει γίνει κάτι σαν την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτό ακριβώς σημαίνει 108η θέση παγκοσμίως στην ελευθερία του Τύπου και τελευταίοι στην Ευρώπη

Μενέλαος Μαλτέζος

Οικονομολόγος, 

Μέλος Κεντρικής Διοίκησης. Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Εκπρόσωπος Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας