Ενίσχυση του σώματος ζητούν οι συνοριοφύλακες

Την αναγκαιότητα να ενισχυθεί το Σώμα των συνοριακών φυλάκων και να λειτουργήσουν οι πέντε υπηρεσίες που συστάθηκαν διά νόμου το 2007 στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι μεταναστευτικές και οι προσφυγικές ροές, υπογράμμισαν οι συνοριοφύλακες, κατά τη διάρκεια του 10ου τακτικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας τους, που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα.

Πρόκειται για «ζήτημα πολιτικό και όχι επιχειρησιακό» επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, ενώ διατύπωσε το αίτημα προς την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ για την πρόσληψη συνοριακών φυλάκων, όχι μόνο στα νησιά, αλλά σε όλη τη χώρα. Ο κ. Χαρέλας χαρακτήρισε «το μεταναστευτικό, ώρα μηδέν για τη χώρα και για την πολιτεία, που πρέπει να πάρει απόφαση για το πώς θα αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές, έτσι ώστε, πέραν του πολιτικού σκέλους, να θωρακιστεί η χώρα, να θωρακιστεί η ασφάλεια της κοινωνίας». Όπως ανέφερε, στα νησιά του Αιγαίου, δεν υπάρχουν συνοριακοί φύλακες, αν και πριν από οκτώ χρόνια είχε ψηφιστεί νομός για τη λειτουργία του Σώματος εκεί.

Ο υπαρχιφύλακας Βασίλης Κοντωνής, ο οποίος υπηρετεί στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο χωριό Φυλάκιο Ορεστιάδας, μεταφέρει  την κατάσταση και τα συναισθήματα που βιώνουν οι συνοριακοί. «Υπάρχει σοβαρό θέμα, ανάλογα με το τι έχεις να αντιμετωπίσεις, οικογένεια, ανήλικα, ηλικιωμένους ανθρώπους σε κίνδυνο και πρέπει να αντιδράσεις ανάλογα. Υπάρχει επικινδυνότητα, την οποία βιώνουμε καθημερινά στην πρώτη γραμμή του Έβρου. Όταν βλέπεις μία ομάδα ανθρώπων να έρχεται μέσα στο σκοτάδι δεν γνωρίζεις ποιους έχει απέναντί σου. Οφείλεις να είσαι σε εγρήγορση, επιφυλακτικός και έτοιμος να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε κατάσταση. Άρα, το πρώτο συναίσθημα όταν είσαι στην πρώτη γραμμή είναι η εγρήγορση, μετά έρχονται όλα τα άλλα. Νομίζω, έχω νιώσει όλα τα συναισθήματα. Στη διαχείριση της κατάστασης είναι ο άνθρωπος. Έχουμε κάνει τους νοσοκόμους, έχουμε αγοράσει τρόφιμα για παιδάκια για να επιβιώσουν τις πρώτες στιγμές, χωρίς να θέλουμε να εισπράξουμε κάτι. Είμαστε και εμείς οικογενειάρχες, έχουμε παιδιά και σίγουρα η εικόνα ενός ξυπόλητου παιδιού ή κάποιου δυστυχή, μας αγγίζει όλους», τονίζει. Οι μεταναστευτικές και οι προσφυγικές ροές στον Έβρο έχουν μειωθεί αισθητά αυτό τον καιρό, όμως, όπως σημειώνει ο υπαρχιφύλακας, αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει από μέρα σε μέρα. Η εμπειρία του, αυτά τα 15 χρόνια, έχει δείξει ότι το μόνο που δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην παράνομη μετανάστευση είναι οι καιρικές συνθήκες. «Έχω δει ανθρώπους στο χιόνι, στην κακοκαιρία, παγωμένους στο ποτάμι. Αντιμετωπίσαμε πνιγμούς μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν. Αυτός που θέλει να περάσει θα προσπαθήσει να περάσει. Δεν υπάρχει κάτι να τους σταματήσεις. Καμία δύναμη κανένα κράτος», υπογραμμίζει.

Διαβάστε ακόμη  H Ένωση Γονέων Δήμου Αλεξανδρούπολης καταδικάζει οποιαδήποτε κακοποιητική τακτική