Δεν κάνει κιχ η Δημοτική αρχή για τον LNG που θα αλλάξει ριζικά την Αλεξανδρούπολη όπως την ξέραμε…

Την στήριξη των ΗΠΑ στα ενεργειακά projects TAP και IGB μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκαναν από κοινού με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά. Μάλιστα, προβάλλοντας το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο περίπου ως φάρμακο δια πάσαν νόσον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε ότι ο ενεργειακός τομέας θα είναι ο κύριος πόλος έλξης των επενδύσεων που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να ανακάμψει.

Όπως έχουμε δημοσιεύσει πολλές φορές στο alexpoli.gr  οι Αμερικανοί επιθυμούν να εμπλακούν στην κατασκευή του τερματικού LNG στην Αλεξανδρούπολη και έχουν αντιμετωπίσει θετικά την πρόσφατη επιστολή 10 χωρών της Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), η οποία καταγγέλλει δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, με αφορμή την κατασκευή του Nord Stream 2 από τη Ρωσία απευθείας στη Γερμανία.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν με κάθε τρόπο απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία σε ότι αφορά το ενεργειακό κομμάτι. Ο τερματικός LNG στην Αλεξανδρούπολη στο μεταξύ φαίνεται πως θα χρησιμοποιείται όχι μόνο από Αμερικάνους αλλά και από το Ισραήλ και την Αίγυπτο ή τουλάχιστον αυτό επιθυμεί η κυβέρνηση.

Εξακολουθεί πάντως να μην είναι ξεκάθαρο το τι έχει να κερδίσει η Αλεξανδρούπολη από μια τέτοια επένδυση πέρα από μερικές δεκάδες θέσεις εργασίας στις οποίες έχει αναφερθεί ο Δήμαρχος της πόλης κ. Λαμπάκης. Οι επιστημονικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κίνδυνο μεγάλης μόλυνσης και για πλήγμα σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους όπως οι αλιείς. Επίσης… αν υπάρξει τέτοιου είδους μόλυνση στην θαλάσσια περιοχή της πόλης, είναι δεδομένο ότι θα πληγούν και οι παραλίες της περιοχής με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον τουρισμό.

Η δημοτική αρχή που υπήρξε λαλίστατη για το θέμα του χρυσού και έκανε σημαία την οικολογική της ευαισθησία, φαίνεται πως αυτή τη φορά δεν έχει τις ίδιες οικολογικές ευαισθησίες και ουσιαστικά κάνει γαργάρα το θέμα του LNG παίρνοντας θέση υπέρ… χωρίς να υπάρχει ενημέρωση στην τοπική κοινωνία για τις συνέπειες.

Διαβάστε ακόμη  Αγρότες: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής για ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο από τις πυρκαγιές του 2023

Η όλη κατάσταση δίνει την εικόνα ότι η δημοτική αρχή είτε δε θέλει να σηκώσει το θέμα και να περάσει τις δυσκολίες που πέρασε αντιστεκόμενη στην επένδυση χρυσού, είτε πραγματικά δεν έχει ασχοληθεί με τις πιθανές συνέπειες ενός τέτοιου έργου. Εντύπωση ακόμα προκαλεί το γεγονός ότι ενώ γίνονται προσπάθειες για τουριστική αναβάθμιση της περιοχής με Ρώσους επισκέπτες…ουσιαστικά η γεωστρατηγική αξία της περιοχής παραδίδεται σε Αμερικάνους. Οι Ρώσοι έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι δεν δέχονται μύγα στο σπαθί τους. Άλλωστε στη συνέντευξη τύπου για το ταξίδι στη Ρωσία, ο ίδιος ο κ. Λαμπάκης τόνισε το πόσο πολύ ενημερωμένοι είναι για ότι συμβαίνει στην περιοχή μας…

Καμία αντίδραση προς το παρόν όμως δεν υπάρχει ούτε από τους αλιείς της περιοχής ούτε από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Είναι βέβαιο ότι το θέμα του LNG δεν απασχολεί ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία γιατί πολύ απλά δεν αναλύεται όπως πρέπει από τη Δημοτική αρχή.

Η οικολογική επικινδυνότητα ενός τέτοιου έργου είναι τέτοια που η πραγματοποίηση του ξεσηκώνει αντιδράσεις ακόμα και στην Καβάλα, καθώς επιστήμονες λένε ότι η επιβάρυνση από τη μόλυνση της θάλασσας θα επηρεάσει και τον κόλπο της Καβάλας.

Αδιάφορα για τον LNG σφυρίζουν και οι βουλευτές Έβρου του Σύριζα. Καμία ερώτηση, καμία ανακοίνωση…. Οι κατά τα λοιπά λαλίστατοι βουλευτές ασχολούνται συνεχώς με το facebook και κάνουν ερωτήσεις για οτιδήποτε άσχετο εκτός απ΄ τα ουσιώδη. Η τελευταία ερώτηση του κ. Ρίζου αφορά τις Σκουριές Χαλκιδικής και της κ. Γκαρά για την έκδοση πιστοποιητικού ικανότητας γάμου για τους Έλληνες του εξωτερικού. Άξιος ο μισθός τους… Είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι ο LNG έρχεται…ΚΑΙ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΟΙΜΑΤΑΙ.