Θανατώθηκαν πάνω από 4.000 ζώα στον Έβρο λόγω Οζώδους δερματίτιδας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης εχουν επιβεβαιωθεί 63 εστίες στην Π. Έβρου (έχουν θανατωθεί 4170 ζώα) , 4 εστίες στην Π.Ε Ξάνθης (θανατώθηκαν  μέχρι τώρα 75 ζώα)  ενώ επίκειται η θανάτωση  άλλων 74 ζώων  και μια εστία στην Π.Ε Καβάλας (έχουν θανατωθεί 85 ζώα.).  Η συντριπτική  πλειοψηφία των κρουσμάτων εντοπίζονται  στο Δέλτα του ποταμού Έβρου και στην περιοχή γύρω από αυτό. Υπάρχουν επίσης και άλλες ύποπτες εκτροφές που διερευνούνται.

Μετά και το κρούσμα της Ξάνθης ξεκίνησε μαζικός εμβολιασμός σε όλα τα βοοειδή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πλην της Π.Ε Δράμας και μέχρι σήμερα εμβολιάσθηκαν 13.945 ζώα στον Έβρο(ο εμβολιασμός ολοκληρώθηκε με ελάχιστα εναπομείναντα ζώα) , 12.256 ζώα στην Π.Ε Ξάνθης, 3.327 ζώα στην Π.Ε Ροδόπης και 1.000 περίπου ζώα  στην Π.Ε Καβάλας.  Γίνονται παράλληλα προσπάθειες να δημιουργηθεί  «τράπεζα» εμβολίων και στην Π.Ε Δράμας για να χρησιμοποιηθούν άμεσα, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Διαβάστε ακόμη  Η ιστορική-προφητική ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη το 1996: «Μια Ελλάδα γερμανικό βιλαέτι τουρκομπαρόκ».- (Βίντεο)

Λόγω της αδυναμίας για συνολική κεντρική προμήθεια του εμβολίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξασφαλίστηκαν άλλες 56.000 δόσεις με πιστώσεις από τον προϋπολογισμό  της Περιφέρειας ΑΜΘ και προσπάθειες των ιδίων  των κτηνοτρόφων, οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες τις επόμενες ημέρες. Με τις παραπάνω δόσεις εκτιμάται ότι θα καλυφτούν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες πλην της Δράμας. .