Κάνε την εξέταση για την Ηπατίτιδα C τώρα! 

Στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος – ΕΕΜΗ, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέα» και η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences συμμετείχε και ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης για την απαραίτητη εξέταση για την Ηπατίτιδα C.

Η ενημερωτική καμπάνια τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους για έγκαιρη διάγνωση από την κινητή μονάδα προσυμπτωματικού ελέγχου της Εταιρείας Μελέτης Ήπατος.

Όσοι έχετε γεννηθεί μεταξύ των ετών 1945 και 1980 μπορείτε να κάνετε την εξέταση γιατί η πρόληψη προσφέρει ποιότητα ζωής αλλά και σώζει ζωές.

Είναι γνωστό να γνωρίζουμε τους τρόπους μετάδοσης της Ηπατίτιδας C γιατί δεν μεταδίδεται με την κοινωνική επαφή.

*Τι είναι η ηπατίτιδα C;

Η ηπατίτιδα C είναι μια ιογενής λοίμωξη του ήπατος από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Ο ιός HCV μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του αίματος (πχ σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών όταν μοιράζονται την ίδια σύριγγα) ή σπανιότερα μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Διαβάστε ακόμη  Στον Έβρο βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C;

*Οι περισσότεροι άνθρωποι με ηπατίτιδα C δεν εμφανίζουν συμπτώματα και αγνοούν ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,5-2% του Ελληνικού πληθυσμού είναι φορείς του HCV. Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περισσότερα από 135.000 άτομα πάσχουν από ηπατίτιδα C, εκ των οποίων μόλις 30.000 έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο, ενώ οι υπόλοιποι το αγνοούν. Από τους διαγνωσμένους ασθενείς μόνο το 30-40% είχαν λάβει θεραπεία (περίπου 13.000 άτομα) έως το 2016.

*Η ηπατίτιδα C μπορεί να εκδηλωθεί με μη ειδικά συμπτώματα όπως:

Κόπωση, αδυναμία, καταβολή

Ανορεξία

Ναυτία

Αρθραλγίες (μυοσκελετικοί πόνοι)

Απώλεια βάρους