Κατάθεση αναφοράς από τον Δημοσχάκη για την οφειλόμενη επιδότηση κόστους εργασίας στην Θράκη

Αναφορά συνέταξε ο Βουλευτής Αν. Δημοσχάκης στην Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δράσης του, για την κατάθεση στα Υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης & Κοιν. Αλληλεγγύης και Οικονομικών εγγράφου – επιστολής του Επιμελητηρίου Έβρου προς τον Υπουργό κ. Σταθάκη σε σχέση με την οφειλόμενη από το 2010 επιδότηση του κόστους εργασίας των Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων της Θράκης, θέμα για το οποίο ο Βουλευτής έχει καταθέσει την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο ανάλογη ερώτηση (1392 της 01/04/15), αιτούμενοι να διευθετηθεί το ζήτημα της καταβολής της, γιατί τέλος του έτους παραγράφονται λόγω 5ετίας τα παλαιότερα οφειλόμενα έτη.

Με την ευκαιρία της κατάθεσης της αναφοράς αυτής, γίνεται γνωστή και η πρόθεση του Βουλευτή να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση το επόμενο διάστημα επί του γενικότερου θέματος της στήριξης της επιχειρηματικότητας στον Έβρο.

Ακολουθεί το έγγραφο που κατέθεσε ως αναφορά ο βουλευτής:

Αλεξανδρούπολη, 17η Νοεμβρίου 2015

Προς
κ. Γιώργο Σταθάκη
Υπουργό Ανάπτυξης
Αθήνα

Θέμα: «Συνάντηση των Προέδρων των Επιμελητηρίων Θράκης και των Συνδέσμων Βιοτεχνών Βιομηχάνων Θράκης με τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, με μόνο θέμα συζήτησης την καταβολή της οφειλόμενης από το 2010 επιδότησης του κόστους εργασίας των Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων της Θράκης»

Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, με το άρθρο 21 του Νόμου 1767/1988, το οποίο αντικαταστάθηκε με το άρθρο 32 του Ν. 1836/1989 (ΦΕΚ Α89) ορίσθηκε ως αναπτυξιακό κίνητρο η επιδότηση του εργοδοτικού κόστους (12%) στις επιχειρήσεις της Θράκης μέσω του ΟΑΕΔ, ο οποίος επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, στον οποίο και εγγράφονται οι σχετικές πιστώσεις.
Δυστυχώς, η επιδότηση αυτή δεν καταβάλλεται από το έτος 2010 μέχρι και σήμερα. Παρά τις επανειλημμένες έγγραφες και προφορικές οχλήσεις των Επιμελητηρίων αλλά και όλων των φορέων που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις προς τα αρμόδια υπουργεία και τον ΟΑΕΔ, καμία λύση δεν έχει δοθεί ούτε και διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον.
Προφανώς, η σημαντική αυτή καθυστέρηση της συγκεκριμένης επιδότησης προς επιχειρήσεις που απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένους έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και στην τοπική αγορά.
Ενόψει του γεγονότος ότι στα τέλη του τρέχοντος έτη υφίσταται ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων αυτών για το έτος 2010 λόγω πενταετίας, θεωρούμε επιβεβλημένη τη συνάντηση των Προέδρων των Επιμελητηρίων και των Συνδέσμων Βιοτεχνών και Βιομηχάνων της Θράκης με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας και Οικονομικών με μόνο θέμα συζήτησης την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους προς τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Η παρουσία όλων των αρμόδιων υπουργείων είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου, αφενός, να εντοπιστούν όλα τα προβλήματα που μας έχουν οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση και αφετέρου για να συζητηθούν διεξοδικά οι προτάσεις για την επίλυση του θέματος.
Παρακαλούμε θερμά, ενόψει του επείγοντος χαρακτήρα του προβλήματος αλλά και των τραγικών συνεπειών που επιφέρει στον πλέον καίριο μεταποιητικό κλάδο της ακριτικής μας περιοχής να ορίσετε το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος του τρέχοντος έτους την εν λόγω συνάντηση με την παρουσία εκπροσώπων και των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών.
Εν αναμονή απαντήσεώς σας.
Με εκτίμηση,

Διαβάστε ακόμη  Μαργαρίτης Σχοινάς από Αλεξανδρούπολη: Η Θράκη αναδεικνύεται σε έναν πυλώνα, μία βιτρίνα της Ευρώπης

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου
Χριστόδουλος Τοψίδης

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης
Νικόλαος Αγγελίδης
Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης
Αργύριος Αργυρόπουλος

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης
Στυλιανός Μωραΐτης

Κοινοποίηση:
κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο
Υπουργό Εργασίας
κ. Γιώργο Χουλιαράκη
Υφυπουργό Οικονομικών
Βουλευτές Θράκης