Καταργείται ο δημοκρατικός διάλογος στα δημοτικά συμβούλια

Στην κατάργηση του ρόλου των επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων εντός των δημοτικών συμβουλίων προχωρά ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης μετά από διάταξη που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιό του, που αφορά την κοινωνία των Πολιτών, εκλογικές διατάξεις και διατάξεις για τους ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, με νέα διάταξη αφαιρείται το δικαίωμα στους επικεφαλής των παρατάξεων να εισάγουν προς συζήτηση θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Στη νέα διάταξη αναφέρεται ότι: «Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος, η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου και χωρίς συζήτηση, με την πλειοψηφία των παρόντων μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Κατά προτεραιότητα και πάντα μετά τον δήμαρχο εκφράζουν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, σύμφωνα με τη σειρά εκλογή».

Διαβάστε ακόμη  Σουφλί: Bazaar βιβλίων και ειδών γραφικής ύλης από το ΠΙΟΠ

Η νέα διάταξη συνιστά τροποποίηση του «Καλλικράτη», όπου στο άρθρο 67 παρ. 7 του Ν. 3852/2010 συμπεριλαμβανόταν και ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης μπορεί να εισηγηθεί θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και εφ’ όσον ελάμβανε της ψήφους της πλειοψηφίας από το δημοτικό συμβούλιο να συζητηθεί κανονικά.

Πηγή ilektraV