Κοκκινιστό ψαρονέφρι με ρύζι

Το ψαρονέφρι ή ψαράκι όπως το λέμε εμείς είναι από τα πιο μαλακά φιλέτα του χοιρινού γι’ αυτό άλλωστε είναι και ακριβό! Είναι το μακρύ εκείνο κομμάτι κρέατος ακριβώς πάνω από τη μπριζόλα. Είχα λοιπόν ένα κομμάτι και το έκανα κοκκινιστό με ένα απλό ρυζάκι.  Ένα φαγητό που πολλοί από σας το τρώτε συχνά με μοσχαρίσιο κρέας αλλά στο δικό μας σπίτι δεν κάνουμε συχνά κοκκινιστά ούτε και τρώμε μοσχαρίσιο κρέας συχνά!!!

Υλικά:

500γρ. ψαρονέφρι

700γρ. τριμμένη ντομάτα με 1 κ.σ. πελτέ

2 σκελίδες σκόρδο

1 ξερό κρεμμύδι αλάτι κατά το δοκούν

από ½ κ.γλ. κανέλα, μπαχάρι, κόκκινο γλυκό πιπέρι λίγο γαρύφαλλο λίγο μοσχοκάρυδο

4 κ.σ ελαιόλαδο

2 κ.σ. φυτίνη

2 φλ.τσ. ρύζι σπυρωτό

2 ½ φλ.τσ. νερό μισό κ.γλ. αλάτι
kokkinisto psaronefri me ruzi

Τι κάνουμε:

  1. Κόβουμε σε ροδέλες ίσου πάχους (1 εκατοστού) το ψαρονέφρι.
  2. Σε φαρδύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρέας 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Μετά το βγάζουμε σε ένα πιάτο.
  3. Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα προσθέτουμε εκεί όπου τσιγαρίστηκε το κρέας για 1 λεπτό.
  4. Μετά προσθέτουμε τη ντομάτα στην οποία έχουμε διαλύσει και τον πελτέ.
  5. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το αλάτι.
  6. Προσθέτουμε το κρέας που έχουμε στο πιάτο και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου.
  7. Στο μεταξύ σε άλλη κατσαρόλα έχουμε βάλει το ρύζι μας να βράζει και 5 λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε και τη φυτίνη.
  8. Σβήνοντας τη φωτιά το αφήνουμε να ρουφήξει εντελώς την υγρασία σκεπασμένο με μια πετσέτα.
  9. Το κοκκινιστό μας τώρα, αν δεν είναι πηχτή η σάλτσα του απλά πασπαλίζουμε 1 κουταλιά αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πηχτώσει.

Συντάκτης: Τατιάνα Αρβανίτη

Το blog μαγειρικής της Τατιάνας