Κομοτηνή: Εργαζόμενοι αναβιώνουν πτωχευμένη κλωστοϋφαντουργία

Ελπίδα για την αναβίωση πτωχευμένων επιχειρήσεων στη χώρα μας δίνει το παράδειγμα της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας». Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σχεδίασαν ένα βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπει την επαναλειτουργία τριών ανενεργών μονάδων σε Κομοτηνή και Νάουσσα και έχει ήδη προσελκύσει επενδυτές.

 

Η «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» με εργοστάσια σε Νάουσα και Κομοτηνήήταν κάποτε μία από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη. Απασχολούσε 2.500 εργαζόμενους και ήταν βασικός προμηθευτής – με παραγωγή 2 εκατομμυρίων ενδυμάτων κάθε μήνα- μεγάλων ομίλων, όπως η Nike, η Adidas και η Benetton, ενώ ο κύκλος εργασιών της έφτανε τα 190 εκατ. ευρώ ετησίως. Σήμερα έχει ανοίξει ο δρόμος για την επαναδραστηριοποίηση της επιχείρησης.

«Η πρόταση της ομάδας εργασίας των πρώην εργαζομένων που θα εδράζεται στην επαναλειτουργία αδρανών μονάδων της επιχείρησης και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έχει προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί πως όταν υπάρχει βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο, ευρεία κοινωνική συναίνεση και πολιτική βούληση είναι ο μόνος τρόπος για να επανέλθουν επενδύσεις στην χώρα», δηλώνει ο Γ. Μουσουλίδης, εκπρόσωπος της Ομάδας Εργασίας των Εργαζομένων και τελευταίος Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας.

Το επιχειρηματικό σχέδιο των εργαζόμενων αξιολογήθηκε θετικά από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων και έχει προσελκύσει το ζωηρό ενδιαφέρον επενδυτών.

Την επίσημη ανακοίνωση πως υπάρχει Έλληνας Στρατηγικός επενδυτής για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν το όνομά του, έκαναν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας.
Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει συναντηθεί με την σύνδικο πτωχεύσεως με υπαιτιότητα της τελευταίας και λόγω του ότι δεν έχει αλλάξει ο πτωχευτικός κώδικας, μπαίνουν σε πλειστηριασμό εργοστάσια της εταιρείας στη Θεσ/νίκη την ερχόμενη Δευτέρα.

Διαβάστε ακόμη  Δάσος Δαδιάς: Για λάθη δεκαετιών στην πρόληψη, κάνει λόγο η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης

«Το πρώτο εξάμηνο του 2016 μας έδωσε την δυνατότητα να διασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του δημοσίου και να εξετάσουμε το επιχειρηματικό σχέδιο των πρώην εργαζόμενων της ΕΝ.ΚΛΩ. προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης των θέσεων εργασίας και της μείωσης της ανεργίας, ιδίως σε ένα κλάδο που αυτή την εποχή φαίνεται να έχει θετικές προοπτικές», δηλώνει αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου.

Το βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο της Ομάδας Εργασίας των ίδιων των εργαζομένων προβλέπει την επαναλειτουργία τριών ανενεργών μονάδων, πλήρως εξοπλισμένων, δύο στην Κομοτηνή και μίας στην Νάουσα. Προβλέπει επίσης την δημιουργία νέας εταιρίας με την μειοψηφική συμμετοχή των εργαζομένων. 305 αναμένεται να είναι οι νέες θέσεις εργασίας το 2017, με την πρόβλεψη έως το 2022 ο εργαζόμενοι να ξεπεράσουν τους 600.

Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας ήταν και παραμένει ο πιο δυναμικός εξαγωγικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα είναι η όγδοη χώρα παραγωγής βαμβακιού στον κόσμο και η μοναδική που παράγει βαμβάκι στηνΕυρωπαϊκή Ένωση.

Τελευταία θετική εξέλιξη στην περιπέτεια των πρώην εργαζομένων τηςΕΝ.ΚΛΩ. είναι ότι κατατέθηκε επισήμως η αίτηση για ανακοπή του πλειστηριασμού δύο εργοστασίων της εταιρείας που είχε οριστεί για την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ