Κομοτηνή: Παραλύει το νοσοκομείο λόγω υποστελέχωσης

“Παραλύει εξαιτίας της υποστελέχωσής του το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο σύλλογος εργαζόμενων του.

Στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης τοπικών φορέων της Ροδόπης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή για το λόγο αυτό, αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις που μπορεί να φθάσουν μέχρι και σε κλείσιμο δρόμων, σχολείων και καταστημάτων την επόμενη εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι μιλούν για 120 κενές οργανικές θέσεις, που καθιστούν ασφυκτικό το περιβάλλον λειτουργίας του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου στην σύσκεψη φορέων της Ροδόπης, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εξυπηρετεί το χρόνο 60.000 ασθενείς και άλλους τόσους τα Εξωτερικά Ιατρεία, ενώ στο νοσοκομείο πραγματοποιούνται 10.000 εισαγωγές ασθενών, που αντιστοιχούν σε 38.000 – 39.000 μέρες νοσηλείας.

Παράλληλα, το νοσοκομείο Κομοτηνής εφημερεύει κάθε μέρα διαθέτοντας συνολικά 84 νοσηλευτές ενώ τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζουν τους 72. Στο νοσοκομείο απασχολούνται 40 έως 45 γιατροί, πολλοί από τους οποίους είναι επικουρικοί. Το προσωπικό είναι μοιρασμένο σε εννέα κλινικές (καρδιολογική, παθολογική, χειρουργική, ΩΡΛ, ορθοπεδική, μαιευτική, ουρολογική, παιδιατρική, ΜΕΘ). Μάλιστα, πρόσφατα μετατάχθηκαν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας 7 εργαζόμενοι, ενώ αναμένεται το ΦΕΚ για την μόνιμη μετάταξη ακόμη 6 εργαζόμενων.

Τα Εξωτερικά Ιατρεία του νοσοκομείου Κομοτηνής εξυπηρετούν 4.000 περιστατικά περίπου τον μήνα με δυο νοσηλεύτριες μόνιμο προσωπικό συνεπικουρούμενες από μαθήτριες της σχολής.

Το ΤΕΠ δέχεται το εικοσιτετράωρο 150 ασθενείς, 4.500 μηνιαίως με προσωπικό που ενισχύεται από τα Κέντρα Υγείας.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη- Δ. Παπαστεργίου: «Η Ελλάδα διαθέτει τους επιστήμονες, δημιουργεί τις υποδομές και υπάρχει η πολιτική βούληση να παράξει τεχνητή νοημοσύνη»

Το Μικροβιολογικό εργαστήριο μόνο σε ένα μήνα πραγματοποίησε 56.223 εξετάσεις με τη συνδρομή προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας.

Το Ακτινολογικό εργαστήριο στο οποίο λειτουργεί και αξονικός τομογράφος, πραγματοποίησε σε ένα μόνο μήνα 5.876 εξετάσεις. Συνολικά, οι εργαζόμενοι στο ακτινολογικό είναι 10, που αποδίδουν 50 εργάσιμες βάρδιες την εβδομάδα. Στο μεταξύ, τα προγράμματα της Οφθαλμολογικής κλινικής είχαν ως απογευματινή βάρδια νοσηλεύτρια του ΠΕΔΥ.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Κοσμάς Φιλιππίδης, υποστηρίζει ότι ο υπολογισμός της ΥΠΕ μιλά για 12 άτομα που βγάζουν 80 βάρδιες, όταν το μέγιστο που μπορούν να κάνουν είναι οι 60.

Παράλληλα οφείλονται στους εργαζομένους ρεπό και άδειες του 2014 και του 2015.

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι τίθεται πλέον σε κίνδυνο η συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου Κομοτηνής που εξυπηρετεί έναν πληθυσμό 110.000 κατοίκων και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα περιστατικά των πολυάριθμων διερχόμενων ξένων επισκεπτών που εισέρχονται από τον κάθετο άξονα της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, 25 μόλις χιλιόμετρα από την πόλη της Κομοτηνής.

Το σύνολο των εκπροσώπων των φορέων που παραβρέθηκαν στη σημερινή σύσκεψη, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τους αντιδημάρχους του δήμου Κομοτηνής, τους αντιπροσώπους των βουλευτών, των κομμάτων και των συλλόγων της περιοχής, συμφώνησαν στη λήψη δραστικών μέτρων και στην πραγματοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων ώστε να υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Πηγή: e-typos.com