Κυβέρνηση Vs. Tραπεζίτες 0-1, αλλά την ήττα την πληρώνουν οι δανειολήπτες

Η κυβέρνηση «παρακαλάει» τις τράπεζες να αποδεχθούν ένα πρόγραμμα στήριξης των ευάλωτων, ενώ μπορεί να αναλάβει μία νομοθετική πρωτοβουλία για τα δάνεια.

Σε νέα εστία έντασης εξελίσσεται για το κυβερνητικό επιτελείο η υπόθεση των αυξήσεων στα στεγαστικά δάνεια και ο ορατός κίνδυνος νέου κύματος «κόκκινων δανείων» και πλειστηριασμών κατοικιών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τα τελευταία 24ωρα, το ζήτημα βρίσκεται στην αιχμή της αντιπολιτευτικής πίεσης και κριτικής, αφού αφορά μία πολυπληθή κατηγορία πολιτών, στην πλειονότητά της προερχόμενη από τη μεσαία τάξη, που είναι και «πολύφερνη νύφη» των εκλογών.

Η χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού προς τις τράπεζες, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου ερμηνεύτηκε ως πρόσθετη πίεση της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να αναλάβουν μέρος των βαρών που επιφέρει η βεβαρημένη συγκυρία και ως προσπάθεια, η όποια θετική κατάληξη στο bra de fer της κυβέρνησης με τις τράπεζες – αν υπάρξει – να πιστωθεί στον ίδιον τον πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι τις διαπραγματεύσεις έχει αναλάβει ο κ. Σταϊκούρας.

Η «αχίλλειος πτέρνας» αυτής της τακτικής, όπως παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να «παρακαλάει» τις τράπεζες να αποδεχθούν ένα πρόγραμμα στήριξης τουλάχιστον των ευάλωτων δανειοληπτών, ενώ έχει τη δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή κρίνει, να αναλάβει μία νομοθετική πρωτοβουλία, όπως πχ έπραξε η ισπανική κυβέρνηση.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών, ωστόσο, ούτε καν συζητούν την υιοθέτηση του ισπανικού μοντέλου ή μέρους αυτού. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι ενδείξεις που θα οδηγούσαν σε ρήξη μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, είχαν ξεκινήσει εδώ και κάποιες εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη  Η παρωδία των απογευματινών χειρουργείων

Σε γκρεμό οι δανειολήπτες

Η πρόσφατη συνάντηση του κ. Σταϊκούρα, ωστόσο, με τις ηγεσίες των τραπεζών, ήταν επεισοδιακή και ουσιαστικά επιβεβαίωσε την πλήρη απουσία συγκεκριμένου σχεδίου για τους δανειολήπτες, ενώ το φάντασμα ενός νέου κύματος νέων κόκκινων δανείων, έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και καιρό.

Τώρα, Μέγαρο Μαξίμου και ΥΠΟΚ, προσπαθούν να ισορροπήσουν σε ένα εξαιρετικά τεντωμένο σχοινί, το οποίο από τη μια πλευρά τραβούν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και από την άλλη η τράπεζες. Το κυβερνητικό επιτελείο, την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη η διαβούλευση με τις τράπεζες, προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι τα μέτρα που είναι αναγκαίο να ληφθούν πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών και όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή οι ΄Ελληνες φορολογούμενοι.

Η δυναμική του, ωστόσο, θα είναι ισχνή, είτε οι τράπεζες αποδεχθούν μία στοιχειώδη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, που ούτως η άλλως αριθμητικά υπολογίζονται σε 20.000-30.000, είτε όχι, καθώς στη μεγάλη εικόνα, αυτοί που θα βρεθούν εξαιρετικά στριμωγμένοι είναι πολλαπλάσιοι σε αριθμό, αφορούν νοικοκυριά με ενήμερα δάνεια, που μπροστά στη γενικευμένη ακρίβεια, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα κατορθώσουν να τα διατηρήσουν «πράσινα». Και στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορά τους λεγόμενους νοικοκυραίους, που παραδοσιακά προέρχονται πολιτικά από την κεντροδεξιά παράταξη.

Πηγή: ieidiseis.gr