Μείωση του πλαφόν για τους Βαμβακοπαραγωγούς ζητά η Νατάσα Γκαρά

Με ερώτηση της η βουλευτής Έβρου του Σύριζα Νατάσα Γκαρά, ζητά την κατ’ εξαίρεση μείωση του πλαφόν για τους βαμβακοπαραγωγούς του Έβρου και την παράταση της εκκοκκιστικής περιόδου για τα έτη 2014-2015 .

Αναγνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα με τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού κατά τα τελευταία δύο συναπτά έτη, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και των εκτεταμένων βροχοπτώσεων και πλημμυρών η κα. Γκαρά θέτει το ζήτημα, με τη διαδικασία της επίκαιρης ερώτησης, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα:
«Μείωση του πλαφόν παραγωγής βαμβακιού και παράταση της προθεσμίας συγκομιδής για τα έτη 2014-2015. »

Τα δυο τελευταία έτη τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και οι εκτεταμένες πλημμύρες που σημειώθηκαν στον νομό Έβρου έχουν  δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους  βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με το ζήτημα της μη καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης που δικαιούνται, λόγω του ότι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το πλαφόν της παραγωγής, όπως αυτό έχει οριστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είτε λόγω του ότι δεν κατάφεραν εγκαίρως να παραδώσουν τη συγκομιδή τους.

 

Συγκεκριμένα, όπως έχουμε ενημερωθεί από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού μας, υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών, οι οποίοι λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρών κατά το έτος 2014, δεν κατάφεραν να παραδώσουν τη συγκομιδή τους, η οποία συμπλήρωνε το πλαφόν της παραγωγής, έως τις 31/01/2015, καταληκτική ημερομηνία της εκκοκκιστικής περιόδου. Εκδίδοντας  τιμολόγια που αφορούσαν στον μήνα Φεβρουάριο, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις παραγωγών δεν αντιμετωπίστηκαν ως περιπτώσεις ανωτέρας βίας και εδώ και ένα χρόνο δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα της μη καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Διαβάστε ακόμη  Μαθητές δημοτικών σχολείων έφεραν την Άνοιξη στην Αλεξανδρούπολη

 

Όσον αφορά το έτος 2015, οι εκτεταμένες πλημμύρες που έπληξαν τον νομό είχαν κακή επίδραση στην καλλιέργεια, σε ότι αφορά την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος. Την εν λόγω καλλιεργητική περίοδο, σημειώθηκαν κωλύματα κατά τη συγκομιδή και την παράδοση του βάμβακος, καθώς οι βροχοπτώσεις, το χαλάζι και οι πλημμύρες δεν επέτρεψαν στους παραγωγούς ούτε να σπείρουν έγκαιρα, ούτε να συμπληρώσουν το πλαφόν αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν πρόλαβαν καν να συγκομίσουν την παραγωγή και να την παραδώσουν έως τις 31/01/2016.

Δεδομένου ότι, ο Έβρος είναι μια περιοχή η οποία είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πλημμυρικών φαινομένων και λαμβάνοντας υπόψη ότι μια παράταση της εκκοκκιστικής περιόδου, καθώς και η μείωση του πλαφόν δεν θα επιφέρει σοβαρή οικονομική επιβάρυνση στο κράτος, ενώ θα μετριαστεί η ζημία που υπέστησαν λόγω ανωτέρας βίας,  και θα στηριχθεί η πληττόμενη αγροτική παραγωγή στον νομό μας,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να δοθεί παράταση στους βαμβακοπαραγωγούς του νομού Έβρου της εκκοκκιστικής περιόδου για τα έτη 2014-2015, λαμβάνοντας υπόψη τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας, όπως αυτές σημειώθηκαν στον νομό;
  2. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια κατ’ εξαίρεση επιπλέον μείωση του πλαφόν στην παραγωγή βάμβακος για το έτος 2015, έτσι ώστε να μην αποκλειστούν οι καλλιεργητές του νομού Έβρου από την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Γκαρά Αναστασία