Μενέλαος Μαλτέζος : Αναλγησιών συνέχεια… 200.000 λιγότεροι τελικά οι δικαιούχοι του επιδόματος των χαμηλοσυνταξιούχων

Άρθρο του Μενέλαου Μαλτέζου : Αναλγησιών συνέχεια ….
200.000 λιγότεροι τελικά οι δικαιούχοι του επιδόματος των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο κύριος Μητσοτάκης εγκλωβισμένος πια στην ζοφερή πραγματικότητα που δημιούργησαν οι πολιτικές του  , λίγο πριν μπει στο τελευταίο «μίλι» της αναγκαίας αποχώρησης του , είναι φανερό πως αποφάσισε να ξεδιπλώσει τα πιο ανάλγητα νεοφιλελεύθερα σχέδια της παράταξης του και της οικονομικής ελίτ που τον στηρίζει.

Στις 22 Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός ανακοίνωνε από το βήμα της Βουλής επίδομα 250 ευρώ σε 830.000 χαμηλοσυνταξιούχους χωρίς να κάνει αναφορά σε άλλα εισοδηματικά κριτήρια πέραν των συντάξιμων αποδοχών.

Τελικά μετά τη ψήφιση της διάταξης και την εισαγωγή κριτηρίων αξίας περιουσίας, τεκμαρτού και   οικογενειακού εισοδήματος , σύμφωνα με τις ανακανοινώσεις του Υπουργείου, οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι 634.027 χαμηλοσυνταξιούχοι, δηλαδή 200.000 λιγότεροι από όσους ανακοινώθηκαν πριν 1 μήνα.  Δεν έχει ξαναγίνει σε παροχή να υπάρχει -25% απόκλιση από τις εξαγγελίες. Η η κυβέρνηση δεν έχει εικόνα των οικονομικών δεδομένων ή συνειδητά επιλέγει να πολιτεύεται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Η επικοινωνία έχει όμως ένα μειονέκτημα.

Σκοντάφτει πάντα στην πραγματικότητα.

Δυστυχώς η κοροϊδία Μητσοτάκη με τις «παροχές» σπάει όλα τα κοντέρ. Αφού πρώτα έκοψε το κοινωνικό μέρισμα από τον Προϋπολογισμό για να δώσει 900 εκατ. ευρώ προίκα για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και αφού κατήργησε τη μόνιμη 13η σύνταξη (ολόκληρη για χαμηλοσυνταξιούχους και μισή για τις υψηλότερες συντάξεις) που ο ίδιος την χαρακτήριζε ψίχουλα, δίνει τώρα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αφού στον προϋπολογισμό του 2022 έκοψε 50 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες για πολιτικές για ΑΜΕΑ, τάζει 250 ευρώ στους δικαιούχους ΑΜΕΑ. Και αφού άφησε τους υγειονομικούς στο έλεός τους να παλεύουν μόνοι τους στην πανδημία, χωρίς προσλήψεις και χωρίς καν να τους έχει πληρώσει τις εφημερίες και κόβει 820 εκατ. ευρώ για δαπάνες Υγείας, τώρα πάει να τους εξευμενίσει με μισό μισθό. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, εκτός του ότι ο κ. Μητσοτάκης κατήργησε την 13η σύνταξης, αξίζει να θυμηθούμε και τα ακόλουθα στοιχεία:

Διαβάστε ακόμη  Στον Έβρο βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

Και επειδή τα νούμερα είμαι αμείλικτα

Κοινωνικά μέρισμα ΣΥΡΙΖΑ (με μνημόνια)
Δεκ. 2016 – 629 εκ.
Δεκ. 2017 – 750 εκ.
Δεκ. 2018 – 780 εκ.

Κοινωνικό Μέρισμα ΝΔ (χωρίς μνημόνια και χωρίς Σύμφωνο Σταθερότητας)
Δεκ. 2019 – 175 εκ.
Δεκ. 2020 –  54 εκ.
Δεκ. 2021 – 330 εκ.

Τα ψέματα έχουν τελειώσει.

Όσο κι αν κρύβουν τον όλεθρο που προκαλούν εξαγοράζοντας δημοσιογράφους, ΜΜΕ και δημοσκοπικές εταιρείες και παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα στους τηλεθεατές, η ίδια πολιτική θα φέρει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα και φέτος.

Η κοινωνία πρέπει πια να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά και την επιβίωσή της απαιτώντας αύξηση του κατώτατου μισθού, ρύθμιση του χρέους της πανδημίας, στήριξη του κοινωνικού κράτους, και ειδικά της Υγείας και της Παιδείας, δημόσια εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο απαιτείται η κινητοποίηση όλων μας, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, και η διεκδίκηση λύσεων που θα ευνοούν τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Στην Ελλάδα είναι αναγκαία η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που σπέρνει καθημερινά μόνο καταστροφές, ενώ σε διεθνές επίπεδο θα πρέπει να στηριχτεί κάθε αγώνας που επιχειρεί να βάλει φρένο στον κατήφορο προς τον περιβαλλοντικό γκρεμό.

Λύση δεν μπορεί να υπάρξει από κάποιον από μηχανής θεό και οι τύχες μας βρίσκονται κυριολεκτικά στα χέρια μας.

Το 2022 πρέπει να γίνει χρονιά πολιτικής αλλαγής. Να φύγει η αποτυχημένη κυβέρνηση όσο είναι νωρίς, πριν προκαλέσει και άλλο κακό στη χώρα και στους πολίτες

Ο Μενέλαος Μαλτέζος είναι εκπρόσωπος των Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας. 

Πηγή : maximum maximumFm