Νέα πληγή για τον Έβρο ο φημολογούμενος φόρος στο κρασί. Σιγή ιχθύος από τους βουλευτές…

Αύριο Πέμπτη 19/11 ψηφίζεται στη βουλή το νέο πακέτο με τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται για την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Ανάμεσα στα μέτρα που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση ως ισοδύναμα για την αποφυγή της θέσπισης φ.π.α στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ένας φόρος που για άλλη μια φορά θα επιβαρύνει την οικονομία του Έβρου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η κυβέρνηση προτείνει φόρο 0,40 ευρώ ανά λίτρο κρασιού. Ήδη έχουν εκφράσει επιφυλάξεις οι ΑΝΕΛ για το αν ψηφίσουν το μέτρο.

Το alexpoli.gr επικοινώνησε με γνωστές οινοπαραγωγικές μονάδες του Έβρου και ζήτησε τα πρώτα σχόλια τους για το μέτρο. Σύμφωνα με τον κ. Χαρόβα, διευθύνοντα σύμβουλο στα Εβρίτικα Κελλάρια, το μέτρο αυτό αν τελικά εφαρμοστεί θα προκαλέσει τεράστια επιβάρυνση στους οινοπαραγωγούς του Έβρου. Ο κ. Χαρόβας εκτιμά ότι όχι μόνο το μέτρο αυτό δε θα φέρει τα αναμενόμενα έσοδα στο κράτος αλλά όπως και με τα άλλα ανάλογα μέτρα, θα ενισχύσει την φοροδιαφυγή. Ο ίδιος επίσης εκτιμά ότι η επιβάρυνση θα φτάσει στα 50 λεπτά το λίτρο λόγω του φ.π.α. Ο κ. Χαρόβας τόνισε ακόμα ότι πιστεύει πως στην πράξη το μέτρο αυτό ακόμα κι αν ψηφιστεί δεν θα εφαρμοστεί αλλά επεσήμανε ότι στην περίπτωση που τελικά περάσει… το κόστος θα το πληρώσει ο καταναλωτής καθώς καμία επιχείρηση του χώρου δεν μπορεί να σηκώσει άλλο φορολογικό βάρος. Φυσικά υπάρχει και η παράμετρος της μείωσης της κατανάλωσης που θα φέρει ένα τέτοιο μέτρο πράγμα που θα πλήξει άμεσα και τον πρωτογενή τομέα των αμπελουργών.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη: Εκδήλωση ενημέρωσης για την τεχνητή νοημοσύνη σε παιδιά γυμνασίου και λυκείου

“Ένα τέτοιο μέτρο θα χρειαστεί μήνες προετοιμασίας για να εφαρμοστεί” είπε στο alexpoli.gr ο κ. Μπέλλας από το οινοποιείο των Αφων Μπέλλα στο Σουφλί. Ο κ. Μπέλλας τόνισε ότι για να εφαρμοστεί τέτοιο μέτρο θα πρέπει να γίνει καταγραφή των ήδη διαθέσιμων ποσοτήτων, νέα τιμολόγηση στα ράφια και σχεδιασμός για τον τρόπο που θα καταβάλλεται ο φόρος αυτός. Σημείωσε ακόμη ότι το μέτρο θα χτυπήσει άμεσα τις τοπικές οινοπαραγωγικές μονάδες καθώς θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ, χρήματα τα οποία φυσικά θα επιβαρύνουν τον τελικό καταναλωτή.

Σιγή ιχθύος από τους βουλευτές Έβρου….

Την ίδια στιγμή που ένας ακόμα παραγωγικός τομέας του Έβρου κινδυνεύει να πληγεί από τις φοροεισπρακτικές διαθέσεις της μνημονιακής κυβέρνησης, δεν έχουμε ακούσει κουβέντα από τους βουλευτές Έβρου. Καμία ανακοίνωση, καμία διαμαρτυρία, καμία προσπάθεια να εξαιρεθεί έστω ο ακριτικός Έβρος από το ακραίο αυτό μέτρο που δεν υπάρχει πουθενά στον πλανήτη…

Αντιθέτως την ώρα που ο πρωτογενής τομέας του Έβρου αιμορραγεί και τέτοια μέτρα επιδεινώνουν περισσότερο την κατάσταση, οι βουλευτές του Έβρου έχουν προφανώς  σοβαρότερες δουλειές να ασχοληθούν…