Ξεναγήσαμε Σουηδούς ανταποκριτές μεγάλης εφημερίδας στην Αλεξανδρούπολη…

Ήταν γύρω στις 2 το μεσημέρι σήμερα Δευτέρα, όταν το κινητό δημοσιογράφου του Alexpoli.gr χτύπησε και ο αριθμός που καλούσε…φαίνονταν μάλλον λίγο «περίεργος». Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, εργαζόμενος σε μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Σουηδίας, την Aftonbladet.

«Καλησπέρα, σας καλώ από Στοκχόλμη, είμαι ο Νάσος από την εφημερίδα Aftonbladet»…και κάπως έτσι έγινε η αρχή για μια συνάντηση που μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα. Ο Νάσος μας ενημέρωσε ότι έρχεται σε λίγη ώρα στην Αλεξανδρούπολη, ανταποκριτής και φωτογράφος της εφημερίδας για να καλύψουν το θέμα της σύλληψης των τζιχαντιστών. Ζήτησε τη βοήθεια μας για καθοδήγηση της αποστολής της Aftonbladet, και φυσικά είπαμε ναι.

Λίγο αργότερα ο ανταποκριτής της εφημερίδας μας κάλεσε από την Εγνατία οδό, λίγο έξω από την Αλεξανδρούπολη. Δώσαμε ραντεβού στο κέντρο της πόλης, μπροστά στο Δημαρχείο. Έγιναν οι συστάσεις με τον Γκούσταβ και τον Γέρσερ και οι επισκέπτες εξέφρασαν την επιθυμία να καθίσουμε κάπου για καφέ και φαγητό καθώς ήταν κουρασμένοι από το ταξίδι. Ο Γκούσταβ και ο Γέρσερ ταξίδεψαν αεροπορικώς από τη Στοκχόλμη στη Θεσσαλονίκη και έπρεπε να περάσουν αρκετά μπλόκα αγροτών για να φτάσουν εδώ.

Η συζήτηση για το “μεγάλο θέμα”

Καθίσαμε σε café δίπλα στο Δημαρχείο όπου παράγγειλαν φαγητό και καφέ. Όσο το φαγητό ετοιμάζονταν, αρχίσαμε να συνομιλούμε για την υπόθεση των 2 συλληφθέντων. Ο Γκούσταβ, δημοσιογράφος της εφημερίδας, ήθελε να μάθει πως ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία και πως εξελίχθηκε. Ζήτησε αν μπορούμε να πάμε στο ΚΤΕΛ όπου έγινε η σύλληψη, στο κτίριο της αστυνομίας όπου οι 2 ύποπτοι κρατούνται και στο κτίριο όπου αύριο θα συναντήσουν τον ανακριτή, δηλαδή στα δικαστήρια της πόλης.

Το φαγητό έφτασε και οι ξένοι επισκέπτες δήλωσαν έκπληκτοι από την ποσότητα…Μας ρώτησαν αν συνήθως είναι τόσο μεγάλες οι μερίδες στην Ελλάδα. Τους εξηγήσαμε ότι λόγω της κρίσης πολλά μαγαζιά πλέον προσφέρουν μεγάλες μερίδες για να μπορούν να φάνε 2 άτομα και να πληρώσουν πιο οικονομικά. Το φαγητό τους άρεσε πολύ όπως μας είπαν…και συνεχίσαμε να συνομιλούμε…

Ο Γκούσταβ μας ενημέρωσε ότι το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στη Σουηδία καθώς οι 2 συλληφθέντες είναι σουηδοί υπήκοοι και ήθελε να μάθει αν το θέμα που παρουσιάσαμε στο alexpoli.gr είχε ανάλογη ανταπόκριση στην Ελλάδα.

Απαντήσαμε στις πολύ στοχευμένες ερωτήσεις του Γκούσταβ, πολλές από τις οποίες αφορούσαν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί με βάση την ελληνική νομοθεσία για τους δυο συλληφθέντες. Κάναμε όμως κι εμείς τις δικές μας ερωτήσεις. Ρωτήσαμε αν έχουν πληροφορίες από τις Σουηδικές αρχές για το πώς οι άνθρωποι αυτοί κυκλοφορούσαν ελεύθεροι και ταξίδευαν εφόσον ήταν υπό παρακολούθηση. Ο Γκούσταβ μας είπε ότι είχε επικοινωνήσει με τις Σουηδικές αρχές και ότι η απάντηση για το θέμα ήταν «ουδέν σχόλιον».

Διαβάστε ακόμη  Άδωνης για ΜΕΘ Παίδων στην ΑΜΘ: Δεν συμφέρει…

Στο ΚΤΕΛ για “αυτοψία”

WP_20160201_16_35_32_Pro__highres

Μια ώρα μετά και ενώ οι δυο επισκέπτες είχαν παραξενευτεί όταν τους είπαμε ότι ο κόσμος εδώ δεν πιστεύει σε μεγάλο βαθμό ότι συνέβη αυτή η σύλληψη… ξεκινήσαμε για το ΚΤΕΛ. Στο ΚΤΕΛ ο Γέρσερ έβγαλε φωτογραφίες ενώ ο Γκούσταβ θέλησε να συνομιλήσει με έναν εργαζόμενο ενώ εμείς κάναμε την μετάφραση από τα Αγγλικά στα Ελληνικά και αντίστροφα. Ρώτησε τον εργαζόμενο αν υπάρχει φόβος για αυτό που έγινε και ο εργαζόμενος απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ρώτησε επίσης αν κάποιος από τους ανθρώπους του σταθμού λεωφορείων είδε κάτι τη στιγμή της σύλληψης και ο εργαζόμενος απάντησε… «δεν είδαμε τίποτα…αν έγινε και κάτι δηλαδή…» Ο Γκούσταβ τότε κατάλαβε αυτό ακριβώς που του λέγαμε λίγη ώρα νωρίτερα ότι πολύς κόσμος στην Αλεξανδρούπολη ακόμα δεν πιστεύει ότι έγινε η σύλληψη αυτή!

Η επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στην Αστυνομική Διεύθυνση όπου έξω από την είσοδο συναντήσαμε άνδρες της ασφάλειας και τον αξιωματικό που βρίσκονταν σε βάρδια. Άμεσα ερωτηθήκαμε ποιοι είμαστε και γιατί κρατάμε κάμερες…Χρειάστηκε και εκεί να κάνουμε τη μετάφραση. Οι άνθρωποι της αστυνομικής διεύθυνσης εξήγησαν ότι δεν επιτρέπεται καμία φωτογραφία για λόγους ασφαλείας (πράγμα λογικό). Ένας όμως από αυτούς…μας πλησίασε και θέλησε να κάνει τη δική του ερώτηση στους επισκέπτες. «Ρωτήστε τους αν στη χώρα τους οι συλληφθέντες είναι γνωστοί». Ρωτήσαμε…και η απάντηση ήταν ότι στη Σουηδία τα ΜΜΕ έχουν ασχοληθεί πάρα πολύ με τον έναν από τους δυο, τον καταδικασμένο για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης. Ο άνθρωπος της αστυνομικής διεύθυνσης… με νόημα σχολίασε «άρα γνώριζαν πολύ καλά ποιοι είναι»… (με ότι συνεπάγεται αυτό, συμπληρώνουμε εμείς….).

“Η πόλη σας είναι πολύ όμορφη”

WP_20160201_16_59_16_Pro__highres

Από την Αστυνομική Διεύθυνση κατευθυνθήκαμε στο Φάρο για φωτογραφίες και από εκεί στα Δικαστήρια. Στη διαδρομή οι επισκέπτες σχολίαζαν ότι η πόλη μας είναι πανέμορφη, κάτι που φυσικά μας έκανε να νιώσουμε χαρά και ικανοποίηση.

Κάπου εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τις ώρες αυτές διαπιστώσαμε και κάτι ακόμα…όσα λέγονται ως στερεότυπα για τους Σουηδούς, ότι δεν έχουν χιούμορ και είναι κρύοι…δεν ισχύουν, η τουλάχιστον δεν ισχύουν για όλους! Όχι μόνο έχουν χιούμορ αλλά οι συγκεκριμένοι Σουηδοί ήταν και ευγενέστατοι και με πολύ καλό χιούμορ.

WP_20160201_16_59_29_Pro__highres

Περπατήσαμε μέσα στο πάρκο Ανεξαρτησίας, στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το Δημαρχείο και κάπου εκεί αποχαιρετιστήκαμε, έως αύριο που θα βρεθούμε ξανά στα δικαστήρια όπου αναμένεται να μεταφερθούν οι συλληφθέντες για να περάσουν από τον ανακριτή.

Ήταν ένα πραγματικά ευχάριστο απόγευμα με πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή πληροφοριών όχι μόνο για το περιστατικό των τζιχαντιστών αλλά γενικότερα για την κατάσταση στην Ευρώπη, την Ελλάδα της κρίσης και την μεταναστευτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας.

Newsroom Alexpoli.gr