Παρουσία αυτοδιοικητικών από όλη τη χώρα, αλλά απουσία Τσιρώνη, ξεκίνησε το συνέδριο για τα απορρίμματα

[dropcap]Μ[/dropcap]ε επιστημονικές προσεγγίσεις, μετρήσιμα στοιχεία και με οδηγό την εμπειρία άλλων χωρών του  κόσμου και της Ευρώπης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ξεκίνησε σήμερα το πρωί στην Αλεξανδρούπολη το διήμερο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Το συνέδριο, υπό τον τίτλο, “Μοντέλα Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων και ο Ρόλος των Ο.Τ.Α. – Εκτίμηση Χωρικών, Πληθυσμιακών και Οικονομικών Παραμέτρων” διοργανώνεται από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τελεί υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τη συνεργασία του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Εικόνα 367Παρά τις ανακοινώσεις, τελικώς δεν παρέστη στο συνέδριο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε πως «είμαστε σήμερα εδώ μαζί με μία μεγάλη κοινοβουλευτική, αλλά και κομματική αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί  θεωρούμε ότι τα στερεά απόβλητα είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα του περιβάλλοντος και της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, αλλά και μία πολύ μεγάλη ευκαιρία». Παράλληλα, επισήμανε πως «οι νέοι περιφερειακοί σχεδιασμοί με τις σημαντικές ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για τη μεγιστοποίηση του ρυθμού της ανακύκλωσης, αποτελούν και πρόκληση και ευκαιρία. Θα συμβάλλουμε, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση και στην αποκέντρωση της ανάπτυξης, αλλά και στην αποκέντρωση της γνώσης». Αναφορικά με την τεράστια γραφειοκρατία που καταγγέλλουν οι  ίδιοι οι δήμαρχοι και στην προβληματική νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, ο κ. Φάμελλος σημείωσε πως όντως, «τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία μεγάλη καθυστέρηση και στους σχεδιασμούς και στις λύσεις. Η άποψή μας δεν είναι υπέρ ενός μεγάλου και δυσκίνητου κράτους, αλλά υπέρ ενός ισχυρού δημόσιου χώρου που θα βοηθά και την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία και την οικονομία να ζει καλύτερα και να παράγει. Άρα στην κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων και της επιτάχυνσης λύσεων, είμαστε μαζί με την αυτοδιοίκηση. Προφανώς είμαστε και υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου των τοπικών κοινωνιών διότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε στερεά απόβλητα και περιβάλλον αν δεν συμμετέχει ο πολίτης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης εκτίμησε πως «η Ευρώπη έχει διδάξει, εμείς είμαστε πίσω. Πίσω στον εξορθολογισμό για να μπορέσουμε μέσα από λίγα χρήματα να κάνουμε ποιοτικότερα πράγματα… Νομίζω ότι η επιστημονική κοινότητα που είναι στο συνέδριο, οι αυτοδιοικητικοί, αλλά και οι πολιτικές ηγεσίες που συμμετέχουν μέσα από εκπροσώπους να μπορέσουμε να βρούμε μία κοινή περπατησιά, ώστε η νομοθετική εξουσία άμεσα να νομοθετήσει, και οι δήμοι, μέσα από συμπράξεις, να εφαρμόσουν».

Διαβάστε ακόμη  Ανακοίνωση από τον Δήμο Διδυμοτείχου για απόπειρες εξαπάτησης πολιτών

Εικόνα 373

Ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Βαγγέλης Λαμπάκης έκανε λόγο για ένα συνέδριο-πανηγύρι για την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Όπως είπε, έχει ήδη χαθεί πολύς καιρός και είναι ανάγκη «να ομονοήσουμε και να συμφωνήσουμε για τα μοντέλα εκείνα που πρέπει να λειτουργήσουν σε κάθε τόπο με διαφορετικότητα, λόγω των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν. Ακριβώς λοιπόν για αυτό το λόγο, προκειμένου να πετύχουμε και το αντίστοιχο κατάλληλο μοντέλο για κάθε τόπο, αλλά και να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, σήμερα και αύριο θα δώσουμε απαντήσεις. Ελπίζουμε έτσι ότι ένα θέμα το οποίο απασχολεί, ταλανίζει τους δήμους και τις κυβερνήσεις που πέρασαν μέχρι τώρα θα έχει εδώ την απαρχή της λύσης του».

Ο Σάββας Χιονίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Υποδομών, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ΚΕΔΕ, έκανε λόγο για ένα συνέδριο που αποτελεί ραντεβού με τη λογική και το ρεαλισμό σε ένα θέμα πολύ κρίσιμο. Σημείωσε πως πρόκειται για «ένα επιστημονικό συνέδριο, όπου δεν θα ακούσουμε λόγια άνευ ουσίας πολιτικά., αλλά επιστημονικές προσεγγίσεις. Θα δείξουμε μετρήσιμα στοιχεία, τα οποία θα αποδείξουν ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μία άλλη λογική. Μια λογική, η οποία βασίζεται σε αυτό το οποίο ανέφερα, στην επιστημοσύνη, στις καλές πρακτικές και στην ανάλυση σε βάθος του οικονομικού κόστους. Επί παραδείγματα, δεν μπορεί να βλέπεις σε όλη την Ελλάδα, τη Σύμη να τη θεωρείς ίδια με την Ξάνθη, την Καλλιθέα της Αθήνας ίδια με την Ορεστιάδα. Υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις γι’ αυτό εξετάζουμε πρώτα απ’ όλα χωρικά, δεύτερον πληθυσμιακά και τρίτον οικονομικά».

Newsroom Alexpoli.gr