Ναι σε όλα από τους “αντιμνημονιακούς” βουλευτές Έβρου του Συριζα

2 βουλευτές έχασε η συγκυβέρνηση κατά την χθεσινή ψηφοφορία στη βουλή. Τα αισχρά προαπαιτούμενα πέρασαν και οι κατασχέσεις σπιτιών των Ελλήνων αρχίζουν από τον Ιανουάριο του νέου έτους. Οι βουλευτές Έβρου Καΐσας, Ρίζος και Γκαρά επιβεβαίωσαν την μνημονιακή τους αφοσίωση λέγοντας ψηφίζοντας ΝΑΙ σε όλα.

Σύμφωνα με το ΕΚΠΟΙΖΩ 4 στους 10 οφειλέτες που έχουν κόκκινα δάνεια θα χάσουν τα σπίτια τους.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι προσωρινή και περιορισμένη και 4 στους 10 οφειλέτες, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο νόμο δεν θα μπορούν να διασώσουν τη στέγη τους.

Όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ σχετικά με τις τροποποιήσεις στο Νόμο Κατσέλη, το στοιχείο που χαρακτήρισε το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ως την πιο πρωτοποριακή νομοθεσία αφερεγγυότητας στην Ευρώπη, δηλαδή η εξαίρεση της κατοικίας από τη ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη στην ουσία ισχύει μόνο για τα επόμενα τρία έτη.

Θα έχει, με άλλα λόγια, τη μορφή της έκτακτης ρύθμισης, προκαταβάλλοντας για την κατάργησή της μετά το πέρας της τριετίας. Αλλά και στο διάστημα διατήρησής της, η προστασία δε θα αφορά όλους τους οφειλέτες που ούτως ή άλλως έφτασαν χωρίς δόλο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών αλλά μόνο όσους πληρούν περαιτέρω αυστηρά κριτήρια .

Διαβάστε ακόμη  Haber Global: Η Ρωσία πιέζει τον Μητσοτάκη για την Αλεξανδρούπολη

Ένα μάλιστα από αυτά είναι ο οφειλέτης να είναι συνεργάσιμος σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος όμως ουσιαστικά δεν έχει τεθεί σε ισχύ!

Δεν είναι κατανοητό γιατί 4 στους 10 οφειλέτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, δε θα μπορούν να διασώσουν τη στέγη τους, ακόμα και αν κρίνονται άξιοι από το δικαστήριο να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Επιπλέον το ΕΚΠΟΙΖΩ, τονίζει,  ο Ν.3869/2010 γίνεται ασφυκτικά αυστηρότερος για τον οφειλέτη, καθώς θα χάνει τη ρύθμιση ακόμα και αν δεν την τηρεί χωρίς υπαιτιότητα, πχ. λόγω αδυναμίας ή αν δεν ενημερώνει το φάκελο της υπόθεσής του επίσης χωρίς υπαιτιότητα.

Στο μεταξύ στο πακέτο των μέτρων “ταφόπλακα” με τις ψήφους των βουλευτών Έβρου του Συριζα πέρασε και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί που θα πλήξει τις οινοπαραγωγικές μονάδες του Έβρου. Αν και η κυβέρνηση μείωσε το ποσό επιβάρυνσης που αρχικά είχε προτείνει στα 20 λεπτά ανά λίτρο, το μέτρο δε πάυει να είναι επιβαρυντικό για τον πρωτογενή τομέα που ήδει αιμορραγεί.