Προσωρινά κρατούμενοι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

Κρατούμενοι στο πλαίσιο της διαδικασίας της έκδοσής τους ή μη, στην Τουρκία, θα παραμείνουν οι οκτώ στρατιωτικοί που εισήλθαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα, την επομένη του πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, τον περασμένο Ιούλιο.

Οι οκτώ Τούρκοι οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Εκδόσεων, καθώς μετά την κοινοποίηση της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Ασύλου να τους αφήσει ελεύθερους, άρχισαν οι διαδικασίες για την σύλληψή τους, βάσει του αιτήματος έκδοσης που έχουν υποβάλλει οι τουρκικές αρχές.

Έτσι, οι τούρκοι στρατιωτικοί που αφέθηκαν ελεύθεροι την Τετάρτη, συνελήφθησαν εκ νέου, διότι ενεργοποιήθηκε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους και θα παραμείνουν κρατούμενοι έως την κρίση της Δικαιοσύνης, για το αν θα εκδοθούν ή όχι στην Τουρκία.

Για τους οκτώ, παρ’ όλο που εκκρεμεί η δευτεροβάθμια κρίση για την παροχή καθεστώτος προστασίας, ξεκίνησε τυπικά και η ποινική διαδικασία, αν και η Εισαγγελία αναμένει διευκρινιστικές απαντήσεις των τουρκικών αρχών σχετικά με το αίτημα έκδοσης που έχουν αποστείλει.

Στον φάκελο που απέστειλαν οι αρχές της γειτονικής χώρας, ζητείται η έκδοση των οκτώ για τα αδικήματα της απόπειρας κατάλυσης Συντάγματος, της απόπειρας κατάλυσης κοινοβουλίου, της απόπειρας κατά της ζωής του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και της αρπαγής δια της βίας ελικοπτέρου.

Διαβάστε ακόμη  Η Αλεξανδρουπολίτισσα Μάγδα Κεπεσίδου θα βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Σύμφωνα με τον συνήγορο των οκτώ Τούρκων, Χρίστο Μυλωνόπουλο, το αίτημα έκδοσης πάσχει ως προς τα δυο πρώτα αδικήματα, καθώς εκλείπει το στοιχείο του διπλού αξιόποινου (σσ τα αδικήματα να είναι τιμωρητέα από το ποινικό δίκαιο και των δύο χωρών που συνεργάζονται για την έκδοση) και έτσι καθίσταται απαράδεκτο.

Η υπεράσπιση των οκτώ τονίζει από την αρχή, πως οι εκζητούμενοι από τις τουρκικές αρχές στρατιωτικοί δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, ενώ επισημαίνουν τις εξαγγελίες για την επιβολή θανατικής ποινής.

Όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνόπουλος «ξεκινά μια διαδικασία, ενώ γνωρίζουμε ότι στην Τουρκία είναι αποκλεισμένη η διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης και οι Τούρκοι τους επιφυλάσσουν μια απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, ενώ έχει εξαγγελθεί από επίσημα χείλη η επαναφορά της θανατικής ποινής».