Στενό μαρκάρισμα της Βουλγαρίας σε Κινέζους επενδυτές…

Την στιγμή που η Ελλάδα «καίγεται» για ξένες επενδύσεις, ενώ δεν μπορεί να συγκρατήσει εντός συνόρων ούτε τις ελληνικές, η Βουλγαρία μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι και διεκδικεί επενδύσεις από έναν πολύ μεγάλο ‘παίκτη’. Την Κίνα.

Ο υπουργός οικονομίας της Βουλγαρίας Bozhidar Lukarski είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις βιομηχανικές ζώνες της Σόφιας και της Φιλιππούπολης σε κινέζους επενδυτές, στα πλαίσια της 4ης συνάντησης χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης με την Κίνα, που διεξάγεται στην κινεζική πόλη Suzhou. Την ίδια στιγμή, κινεζικές εταιρείες εκδήλωσαν επίσημο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε μεγάλα κατασκευαστικά πρότζεκτ στη Βουλγαρία, όπως είναι ο αυτοκινητόδρομος της Μαύρης Θάλασσας, το τούνελ του Shipka και ο δρόμοςRuse-Svilengrad.

Από την πλευρά του, ο Lukarski παρουσίασε τη Βουλγαρία ως ένα εξαιρετικό μέρος για business, καθώς, όπως τόνισε μπορεί να προσφέρει οικονομικά και λογιστικά πλεονεκτήματα στις κινεζικές εταιρείες. Σημείωσε πως οι τομείς προτεραιότητας για την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων είναι μεταξύ άλλων η αυτοκινητοβιομηχανία, η τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνίας, η χημική και φαρμακευτική βιομηχανία, η γεωργία και βιομηχανία τροφίμων. Ένας ακόμη τομέας με πιθανότητες προσέλκυσης κινεζικού επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι η κατασκευή βιομηχανικών και τεχνολογικών πάρκων.  Ο Lukarski κάλεσε τις κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στα βουλγαρικά βιομηχανικά και τεχνολογικά πάρκα και ζώνες, τα οποία υποστηρίζονται από το κράτος. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην οικονομική ζώνη του Bozhurishte, η οποία ανήκει στο κράτος, βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Σόφια και εκτείνεται σε μία έκταση 2,7 εκ. τετραγωνικών μέτρων. Η εν λόγω ζώνη έχει μία πολύ ανεπτυγμένη υποδομή με κατεύθυνση την παραγωγική, τα logistics και τις υπηρεσίες. Βεβαίως στη Σόφια υπάρχει και το Sofia Tech Park, το πρώτο επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο στη Βουλγαρία, το οποίο παρέχει εξαιρετικές ευκαιρίες στη διεύρυνση δραστηριοτήτων των κέντρων Έρευνας και Ανάπτυξης Κίνας και Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη  Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών: ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στον Έβρο

Παράλληλα, παρουσιάστηκε και η Ευρω-Κινεζική οικονομική ζώνη “Trakia” η οποία περιλαμβάνει 9 δήμους, 6 βιομηχανικές ζώνες και 3 συγκροτήματα, η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Φιλιππούπολης. Μέχρι στιγμής, η ζώνη αυτή έχει προσελκύσει επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δις λέβα και πάνω από 110 ξένες και βουλγαρικές εταιρείες. Ο σκοπός της “Trakia” είναι να δημιουργήσει μία γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Κίνας και να αποτελέσει κέντρο βιομηχανίας, εμπορίου και logistics.