Συνεργασία Λαμπάκη με δημάρχους της Βουλγαρίας

[dropcap]Π[/dropcap]έντε δήμαρχοι από την βουλγαρική περιφέρεια του Χασκόβου, βρέθηκαν σήμερα 11/1 στην Αλεξανδρούπολη κατόπιν πρόσκλησης της Δημοτικής Αρχής.

Επί τάπητος τέθηκε το νέο πρόγραμμα Interreg, για το οποίο οι δύο πλευρές πρέπει από κοινού να καταθέσουν προτάσεις ως τον Μάρτιο. Εξετάστηκαν ακόμη και δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της βιομηχανίας, του περιβάλλοντος και της γεωθερμίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον περασμένο Σεπτέμβρη το διασυνοριακό Πρόγραμμα για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για την περίοδο 2014-2020. Το Πρόγραμμα καλύπτει 11 ελληνικές και βουλγαρικές περιφέρειες. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 129.695.572,00 ευρώ, εκ των οποίων τα 110.241.234 ευρώ προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και τα 19.454.338 ευρώ από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως πλέον είναι αναγκαίο οι συναντήσεις αυτές να πραγματοποιούνται κάθε δύο μήνες, προκειμένου είτε μέσω Interreg, είτε άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και άλλου είδους συνεργασιών, να γίνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας για θέματα που απασχολούν τις δύο περιοχές. «Τόσο η Αθήνα, όσο και η Σόφια, έχουν υποχρέωση να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μία άλλη οικονομική οντότητα, από αυτή που σήμερα μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη  7 μήνες μετά τις φωτιές, η απόφαση Κελέτση για ανασύσταση του Μελισσοκομικού Πάρκου Σουφλίου

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Ενέργειας του Δήμου Αλεξανδρούπολης Γιάννης Φαλέκας, στο περιθώριο της συνάντησης, είχε συνομιλία με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου του Χασκόβου για θέματα γεωθερμίας, και για ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη θερμοκηπιακή γεωθερμία, ενώ εκφράστηκε αντίστοιχο ενδιαφέρον και από την Κύπρο. Για τα θέματα αυτά, θα υπάρξουν νέες, πιο εξειδικευμένες συναντήσεις σύντομα.