Τα ζώα μου αργά για την προστασία των ζώων στην Αλεξανδρούπολη

Έχουν περάσει χρόνια που η παρούσα δημοτική αρχή καταβάλλει προσπάθειες για τον περιορισμό των αδέσποτων στην πόλη μόνο που το πρόβλημα αντί να περιορίζεται… γιγαντώνεται.

Μετά την «κάθαρση» του κέντρου της πόλης από αδέσποτα πριν 2 χρόνια που είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική φιλοζωική κοινότητα, η Δημοτική Αρχή φρόντισε να πάρει θέση υπέρ της μιας μόνο φιλοζωικής οργάνωσης της πόλης, υποβοηθώντας ουσιαστικά τη διχόνοια ανάμεσα στις 2 φιλοζωικές. Καλά πληροφορημένες πηγές μας τονίζουν ότι ο Δήμος αποφάσισε να στηρίξει τη μια μόνο φιλοζωική γιατί η άλλη εξέφραζε πολλές αντιρρήσεις και ασκούσε κριτική στις αποφάσεις των εκάστοτε αρμόδιων αντιδημάρχων (μάλιστα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πριν μερικούς μήνες έριξε λάδι στη φωτιά μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Δημήτρη Κολιού στον Maximum fm 93,6,  παίρνοντας θέση καθαρά υπέρ της μιας φιλοζωικής).

Οι φιλόζωοι της περιοχής βρέθηκαν διχασμένοι και σαφώς αποδυναμωμένοι λόγω της παραπάνω κατάστασης. Η διαχείριση του καταφυγίου του Δήμου πέρασε αποκλειστικά στη μια φιλοζωική ενώ η άλλη βρέθηκε αντιμέτωπη με προβλήματα χώρου, στέγασης ζώων κτλ.

Το αποτέλεσμα φυσικά της κάκιστης διαχείρισης της κατάστασης από πλευράς Δήμου ήταν το πρόβλημα με τα αδέσποτα να γιγαντωθεί. Ειδικά στους οικισμούς γύρω από τον κεντρικό αστικό ιστό, όπως η Παλαγία, ο Μαϊστρός, ο Απαλός, τα Δίκελλα, οι κάτοικοι μας λένε ότι σχεδόν καθημερινά εμφανίζεται και από ένα νέο παρατημένο σκυλί ή γάτα.

Έως σήμερα ο Δήμος έχει περιοριστεί στο να ασχολείται με το καταφύγιο και το νέο καταφύγιο…δεν έχει προβεί όμως σε δράσεις για την ενημέρωση των δημοτών και για τον περιορισμό της εγκατάλειψης ζώων. Δεν έχουμε δει ούτε έντυπα (τα οποία για άλλες περιπτώσεις παράγονται με το κιλό), ούτε δράσεις ούτε καν τα αυτονόητα… όπως το να αξιοποιηθεί το χρυσοπληρωμένο Δημοτικό ραδιόφωνο για να προωθήσει υιοθεσίες ζώων ώστε να αποσυμφορηθεί το υπάρχον κυνοκομείο που φιλοξενεί εκατοντάδες ζώα. Δεν έχουμε ακούσει από το Δημοτικό Ραδιόφωνο ούτε καν μηνύματα που να πληροφορούν τους ανεύθυνους ότι η εγκατάλειψη ζώων τιμωρείται πλέον αυστηρά. Προφανώς δεν υπάρχει χώρος στο πρόγραμμα του Δημοτικού Ραδιοφώνου για τέτοιες πληροφορίες μιας και οι εύπεπτες μουσικές καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος του.

Διαβάστε ακόμη  Μέτρο 5.2: Το 99% των πληγέντων στον Έβρο αποκλείεται από την αποκατάσταση των στάβλων

Όλα τα παραπάνω βέβαια έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση εκρηκτική με τους φιλόζωους να τρέχουν και να μη προλαβαίνουν, να επιβαρύνουν τις τσέπες τους για να ταΐζουν δεκάδες αδέσποτα ζώα, και πολλές φορές να ακούν από πάνω και …κριτική.

Μια πόλη που θέλει να προσελκύσει τουρισμό, να έχει πολιτισμένη εικόνα, οφείλει να είναι πρότυπο σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα και όχι να φιγουράρει συχνά πυκνά σε τίτλους ιστοσελίδων για θέματα εγκατάλειψης ζώων.

Ο Δήμος πολλές φορές προφασίζεται ότι δεν έχει τα μέσα για να δράσει πάνω στο ζήτημα αλλά δυστυχώς για τους αρμόδιους η δικαιολογία αυτή έχει γίνει τουλάχιστον αστεία. Η δημοτική αστυνομία που χρησιμοποιείται καθημερινά για να κόβει κλήσεις των 20 ευρώ στους δημότες που δεν έχουν που να αφήσουν τα οχήματα τους θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ένα πρόστιμο για εγκατάλειψη ζώου ξεπερνά κατά εκατοντάδες ευρώ…το πρόστιμο μιας κλήσης…. Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα έλλειψης πόρων ή ανθρώπινου δυναμικού αλλά έλλειψης βούλησης από πλευράς Δήμου.